Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 7. rujna 2010.

Govor s daršana, 04. rujna .2010. (prvi dio)


Jai Gurudev! Danas ću pričati o umu, temi o kojoj volim pričati. Najprije da vas pitam što razumijete pod umom? Recite mi. Misli, u redu, iskustva, ograničenje, još? Osuda, brige... Da, istina je. Zapravo sve što ste rekli istina je jer su to odličja uma ali ne i sam um. Um je veoma brz u stvaranju različitih realnosti i različitih kvaliteta. Recimo jedna od kvaliteta koju um voli stvarati je osuđivanje. Iskustvo dolazi poslije jer kroz osuđivanje i brige vi imate sve ostalo kao kritiziranje, ponos, ego. Ovo su posljedice osuđivanja. Naš je um uvijek u stanju osuđivanja. Kada sebe promatramo, nisam rekao kada osuđujemo, što se događa? Mi gledamo na sve loše stvari, sve naše negativnosti. Nikada ne gledamo na pozitivne stvari. Kažete, ovo je dobro, stavit ću to po strani, ali negativnosti, oho... analizirat ćete ih iz različitih kutova i različitih faceta te ćete tada sažaljevati sebe. Zar o tome nije Krist govorio; osuda koju u drugima vidite ima je barem u malom dijelu u vama i zato je ne možete prihvatiti u drugima. Zašto da je ta osoba ima? Ja je nemam! Znate to, jer biste željeli imati sve, a da vaš bližnji nema ništa.

Znate o tri majmunčića? Jedan koji pokriva uši, drugi usta, a treći oči. Ova tri osjetila su jako bitna u kontroli uma. Mi smo pod utjecajem s onim što vidimo, čujemo i govorimo. Znate, kad netko priča o nečemu lijepome, vi kažete: stavimo to po strani; nitko ne želi čuti o tome. Ali kada čujete trač, svi žele nadodati malo svojeg začina jer ti 'začini' nisu izvana već u vama. Kada želite nadodati svojg začina vi zapravo pokazujete tko ste. Mudar čovjek će prvo nalizirati sebe i reći, čekaj malo, što radim ovdje. Ali um radi na drugi način.

Kaš što je majmun pokazao da ne biste trebali vidjeti, čuti i govoriti zlo, ali to je upravo što ljudi uglavnom. Uzmite za primjer dnevne novine, ili medije općenito... što oni stvaraju? Samo senzaciju. Jeste li ikada pročitli nešto dobro u novinama? Prve stranice su uvijek pune smeća. Zašto? Svaki dan je ista stvar. Jer je vaš um privučen negativnostima i traži od tebe da samo vidiš negativnosti. I kada nakon nekog vremena shvatiš da ne napreduješ, tada se upitaš zašto? Kađeš za sebe da si dobar, a za druge da su loši? Ne shvačate da analiziranjem onoga što stavljate po strani vrlo je važno ne stavljati po strani već i suočiti se s tim u sebi. Kao što je i Krišna rekao, „Ako je um usredotočen na određeni objekt izvana, osoba postaje nalik tome.“ Neću reći ako se vaš uma koncentrira na bundevu da će te to i postati. Bit ćete lijeni i umrtvljeni. Zato se i kaže da um bude u Bogu. Neka um bude pozitivan. Naravno reći ćete da je lako govoriti ali teško učiniti. Ali zapravo, kada biste istrenirali sebe da mislite pozitivno i kada biste u svakom trenutku bili svijesni i vidjeli je li se radi o osuđivanju, ili kritici, ili nečem trećem? Analiziranjem da to nije izvana već u vama biti ćete sposobni istrenirati um, ali lako je o tome govoriti, zar ne? Kao što jezik nema kostiju, teško ga je savladati, zar ne? Sa vježbom i ustrajnošću, ako uistinu želite, možete promijeniti stvari. U suprotnom, poput majmuna, ostat ćete isti. Zato je majmun pokazao da ne činimo stvari kao on, da ne postanemo poput njega. U suprotnom neće biti razlike između nas i majmuna.

(nastavlja se)