Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 25. ožujka 2016.

Dvanaest Jyotirlingama 2 dio.

Vaidyanath

Tijekom razdoblja Gospoda Rame postojao je demonski kralj sa deset glava imena Ravana. Ravana je želio učiniti svoj glavni grad, Sri Lanku, nepobjedivim uz pomoć Gospoda Shive. Kroz Ravaninu molitvu Gospod Shiva udijelio mu je Jyotirlingam kojeg bi uzeo u Sri Lanku ali pod uvijetom da mora trajno ostati na mjestu na kojem se prvi puta postavi. Bogovi su znali da će se strašne posljedice dogoditi ukoliko Ravana uspije postići svoj cilj.
Poslali su Boga vode, Varunu, da uđe u Ravanin želudac kako bi ovaj morao ispustiti vodu i spustiti se na zemlju sa svojom vimanom (letećim bojnim kolima). Jednostavno rečeno, Bogovi su natjerali Ravanu da urinira. Dok se Ravana spuštao na Zemlju, Maha Vishnu pojavio se prerušen u brahmina. Ravana je zamolio "brahmina" da mu privremeno pridrži Shiva lingam i ne dopusti da dotakne tlo te nestade. Odmah nakon što je Ravana otišao, Maha Vishnu postavio je Shiva lingam na tlo te nestao. Nakon što je shvatio što se dogodilo, Ravana se podvrgnuo pokori kod Gospoda Shive i to tako što je ponudio devet svojih glava. Lord Shiva bijaše zadovoljan njegovom odanošću te mu je vratio glave. Ovaj oporavak mogao bi se usporediti sa vještinama lječnika, otuda potječe ime Jyotirlingama, "Vaidyanath"- što znači lječnik.

Vishwanath

Vishwanath Jyotirlingam nalazi se u svetom gradu Varanasiju, također poznatom pod imenom "Kashi" ili "Benares". Za Varanasi se kaže je to mjesto u kojem se manifestirao prvi Jyotirlingam ikad. To je mjesto u kojem se Gospod Shiva pokazao pred Brahmom i Vishnuom u obliku vatrenog stupa svijetlosti. Brahma i Vishnu raspravljali su međusobno oko toga tko je nadmoćniji te su se utrkivali da pronađu kraj Shivinih manifestacija. Kao što se moglo očekivati, Vishnu je bio pobjedonosan budući da je izjavio kako Shivi nema kraja, dok je Brahma lagao i rekao da je On pronašao kraj. Zbog te je laži Gospod Shiva bacio kletvu na Brahmu da nikada neće biti štovan.
Vishwanath Jyotirlingam privlači mnogo hodočasnika budući da je to jedno od najpopularnijih mjesta hodočašća u cijeloj Indiji.

Rameshwar

Nakon što je Gospod Rama ubio demonskog kralja, Ravanu, osjetio je u sebi nezadovoljstvo jer je ubio brahmina (Ravana je bio praunuk od Brahme). Istovremeno, Rama je želio iskazati svoju zahvalnost prema Gospodu Shivi. Zato je Gospod Rama zamolio Hanumana da donese Shivin Lingam iz Benaresa. Ali, Hanuman nije stigao u povoljan trenutak za molitvu te je stoga Sita Devi formirala Shiva Lingam iz tla, sada poznatog kao "Rameshwar", Gospod od Rame. Lingam kojega je donio Hanuman je također bio postavljen te se tradicionalno prvo štuje Hanumanov Lingam, zvan i " Kaasilingam", a zatim Rameshwar.

Kedarnath

Nakon bitke kod Kurukshetre između Pandavasa i Kauravasa, Gospod Krishna je rekao Pandavasima da zatraže Darshan od Gospoda Shive. Dok je jurio za Gospodom Shivom, koji je bio u obliku bika, Bhima je zgrabio Shivin rep toliko snažno da je Njegova glava odletila i sletila u Nepal. Stražnji dio je ostao u mjestu koje se zove Kedar, te je tamo Gospod Shiva dao Darshan Pandavatima. Od ovog događaja je Gospod Shiva obećao ostati u Kedaru u obliku Jyotirlingama.


"Promotrimo Shiva Lingam, što vidimo? Shiva Lingam je podijeljen na tri dijela. Gornji dio, sredinu i temeljni dio. Stvaranje je temeljni dio, zaštita je središnji dio a gornji dio je razarač. Također, Lingam predstavlja beskrajnost (beskonačnost), zato jer nema početak ili kraj. On je zaobljen – iz koje god točke kreneš na zaobljenom predmetu, vrtiš se u krug, uvijek ćeš se vratiti na isto mjesto."
Sri Swami Vishwananda.