Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 25. travnja 2011.

USKRSNI S KRISTOM (drugi dio)


Koristimo riječ Ljubav da bismo izrazili Boga, jer u našem jeziku nema bolje riječi od te koja bi Ga izrazila, ali ako pogledamo dublje u sebe, ono što osjećamo čak i ne možemo imenovati. Riječ ljubav je samo riječ, ali Bog je veći. Ono što imate u sebi veće je od onoga što možete zamisliti.. Ako vas On zove iznutra, i ako ste iskreni, ako očistite svoj um od svih nečistoća i budete iskreni sami sa sobom, imat ćete Ga. On može promijeniti vaš život u jednoj sekundi. Nije bitno što vježbate.

Zašto vježbamo? Zato da bismo pokazali da smo zainteresirani za Njega. Zainteresirani smo za postizanje nečega vrlo lijepog. Pokazujemo svoje uvažavanje, pokazujemo svoju predanost i zahvalnost za ono što nam je dao. Ali znajte da sve ovisi o Njegovoj milosti, a Njegova milost je u vama. Kada očistite svoj um od svega izvanjskog, kada doista dosegnete unutarnje dubine, kad se potpuno predate Njemu, On će se potpuno predati vama.

Kao što je rečeno u Evanđeljima, Otac ne postoji bez Sina i Sin ne postoji bez Oca. Duh ne postoji bez Sina i Oca; Otac ne postoji bez Duha i Sina. To troje već postoji u vama. Otac, Sin i Duh Sveti postoje već u vama. Zato je Krist rekao: Pozovite se na mene da biste postali sinovi i kćeri Božje i spoznali svoj pravi identitet. A kada spoznate svoj pravi identitet djeteta [Božjeg], Duh će teći svakim djelićem vaših vena, a svaki djelić vaših arterija isijavat će Božansko Svjetlo, to Kozmičko Svjetlo. Vidjet ćete svaki atom kao jedno te isto svjetlo.

Često gledamo samo na izvanjsko. Naš je um na izvanjskom. Vidimo dualnost izvanjskog. Ti, x, y, z, svi ste različiti, da, ali u stvarnosti svi smo mi jedno. Ako uklonimo svaki identitet kojeg smo uzeli iz mnogih života, ako uklonimo svu karmu koju smo stvorili oko same duše, vidjet ćemo da je svjetlo jedno te isto. Može postojati, kao što sam rekao, mnogo svjetala, iz različitih žarulja, da, ali samo je jedan izvor elektriciteta za sve. Na isti način, možete biti različiti u tijelima, u bojama kose, u licima, i u mnogo čemu drugom, odjeći koju nosite, pa ipak, svjetlo koje gori u vama, Svjetlo koje jeste u Stvarnosti, isto je. Svi ste vi jedno, i ako to tako gledate, nadići ćete um.

Uzmimo ovu zapovijed koju je Krist dao: Budite skromni kao dijete, i ući ćete u Kraljevstvo Božje. Kad pogledate dijete, vidite da se ono ne brine oko ničega. Doživite to u svom životu. Učinite sebe takvima. Ne zatvarajte se. Uzdignite se iznad svega i gledajte Boga licem u lice, gledajte sebe licem u lice. I uvijek budite ponizni, jer ako ste arogantni, ako ste ponosni, nemojte misliti da ćete imati Boga, i nemojte misliti da ćete ikad ostvariti Spoznaju. Možete živote i živote provesti vježbajući. Kažem živote, ne samo jedan život. Možete vježbati tisućama života ako želite, ali nećete to dobiti. Nećete doći do te točke.

Ali ako se zbilja ponizite, i budete zbilja čisti srcem, i zbilja očistite svoj um, tada ćete vidjeti da On može ukloniti sve karme, samo tako. Život On može promijeniti. On može promijeniti živote ljudi u sekundi, ali vi možete uništiti svoj život, također u sekundi. Ovisi o vama. Samo vi birate. Ako se želite promijeniti, promijenit ćete se. Ako ne, nećete, ali izbor je vaš.

On to neće učiniti. Učitelj nikad to neće učiniti umjesto vas. Učitelj će vam pokazati put. Kao što je rekao, „Ja sam Put, Istina i Svjetlo.“ To je samo Put, ali vi morate učiniti prvi korak. Ako ga ne učinite, zaboravite sve. Kao što je rečeno, lako je suditi zaboravljajući da imate brvno u svom oku, ali često je tako. Sudite druge, ali što je to u njima što zapravo vidite i osuđujete? Nije li to vaš vlastiti odraz? Zato budite ponizni kao On.

Danas svi slavite uskrsnuće Krista. Neka On ustane unutar vas. Dopustite mu da uskrsne u vama.

Slava Ocu, i Sinu, i Duhu Svetomu, kako bijaše na početku, tako i sada, i u vijeke vjekova. Amen.

(Sri Swami Vishwananda: Just Love)