Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 26. prosinca 2010.

Majka Božja


Marija je sišla na zemlju da bi porodila Sina Božjega, Velikog Učitelja. Ali to nije bila jedina inkarnacija Božanske Majke na zemlji. Prije Marije bilo je još mnogo njenih inkarnacija. Prije nego je stvoren cijeli svijet, cijeli univerzum, Majka je bila tamo.

Bog postoji u vječnosti, ali tamo je potpuna praznina. Kroz svoju milost on uzima oblike. Pojavljuje se u atomima, molekulama, u svemu. Ali proces nastajanja atoma, proces nastajanja molekula predstavlja aspekt Božanske Majke, Shakti, Snage Božje. Cijela kreacija je nastala kroz Shakti, kroz tu kreativnu moć. Pa tako imamo prirodu (prakriti) koju zovemo Majka Priroda. Ona ima mnogo aspekata, mnogo oblika u kojima se pojavljuje. Sada na Zemlji možemo vidjeti te različite oblike: tako imamo majku Ganges, imamo majku zemlju, majku stablo, i ostale aspekte njenog Božanstva.

Majka koja nas je rodila također je jedna od inkarnacija Božanske Majke. Majka je dio nas Samih, Shakti-aspekt svakog živog bića. Kad pogledamo ljudsko tijelo primjećujemo da su svi organi u paru. Imamo dva oka, dvije nosnice, usta su također podijeljena na gornju i donju usnu, dvije noge, dvije ruke. Mi nismo toga svjesni ali zar mislite da bi Bog manifestirao samo polovicu Sebe. S jednim okom, s pola nosa…? Ali ne, sve sadrži oba aspekta muške i ženske energije: Shiva-Shakti, Ying-Yang, kako god vi to zvali. Bog je jednako i muškarac i žena. Molimo se majci Shakti svaki dan, prizivajmo je. Njezini različiti oblici, kao što su Durga ili Kali, u biti predstavljaju istu Prakriti. Ona se ne nalazi samo u onom obliku u kojem je mi prizivamo. Njezin oblik nam služi da bismo mogli fokusirati svoj um i tako se koncentrirati na Nju.

Zbog toga što je naš um tako slab mi trebamo nešto na što ćemo usmjeriti svoju pažnju, trebamo neki oblik. Za prosječne ljude oblik je vrlo važan. Svi veliki učitelji su počeli svoj duhovni put sa štovanjem nekog oblika Božanske Majke. Pomoću tog oblika oni su spoznali sveprisutnost iza oblika. I ovaj posao osvještavanja predstavlja milost Božanske Majke.

Kad se Krishna rodio na zemlji, i Božanska Majka je bila inkarnirana. Kao što znate Krishna je rođen u zatvoru, ali je otac otišao u drugo selo zamijeniti dijete kako bi ga sačuvao od sigurne smrti. Njegov ujak je ubijao svu mušku djecu svoje vlastite sestre. Tako je otac odnio Krishnu u Brindavan i zamijenio bebu. Zamijenio ju je za Shakti koja je u to vrijeme bila tamo inkarnirana. Otac je uzeo bebu Shakti i vratio je u zatvor. Tada je došao kralj i upitao: ,,Gdje je beba koja se rodila? Pokažite mi je’’. Otac reče: ,,To je žensko dijete, ne možeš ubiti žensko dijete’’. A kralj će na to: ,,Nije moguće da je dijete žensko, pokažite mi ga’’. Tada otac pokaže dijete, malo žensko dijete. Kralj uzme dijete i baci ga prema zidu. U tom trenutku dijete se pretvori u Durgu i reče kralju: ,,Onaj koji te je došao ubiti, onaj koji je poslan od Boga da promijeni budućnost čovječanstva, već je rođen. Ja sam samo glasnik i ti me ne možeš ubiti’’.

Božanska Majka predstavlja samilost, ljubav, nježnost. Ona je glasnik Božanske Ljubavi. Pozovimo taj aspekt koji nas vodi do Boga. Ne možete realizirati Boga ako ste tvrdog srca. Prvo vaše srce treba postati mekano, vaš um treba postati mekan da bi se Bog otkrio u vama.

Pomolimo se Božanskoj Majci.

O Božanska Majko, blagoslovi nas. Kroz Tvoju božansku milost, vodi nas. Vodi nas do vječnosti i pomozi nam da osvijestimo svoje jedinstvo s Bogom. Neka ostvarimo svoju misiju ovdje na zemlji i neka osvijestimo svoje vlastito Jastvo. Neka sve prepreke iluzije budu rastjerane, neka sve prepreke koje nam stoje na putu budu uklonjene. Ispuni naša srca kao što je Tvoje srce ispunjeno ljubavlju za svakoga. Pomozi nam da Ga vidimo u našem vlastitom Jastvu. Božanska Majko, prizivamo Tvoju ljubav. Neka postanemo jedno s ovom ljubavlju i neka ova ljubav vječno teče prema svima - iz ovog sela, iz ovog grada, iz ove države prema cijelom svijetu.

AMEN

(napomena: ovaj govor Swamija Vishwanande nalazi se u knjizi njegovih govora koja je prevedena i na Hrvatski jezik a može se nabaviti u splitskom centru Bhakti Marge)