Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 1. listopada 2009.

Moj Guru i moj Prijatelj (1)

Dragi svi... priču koja slijedi napisao je moj duhovni brat, Dyutidharananda. Nakon jednog usputnog razgovora shvatio sam da ono što on priča vrijedno je da se zabilježi i podijeli sa svima. Nakon razgovora potakao sam ga da sve što je podijelio sa menom da zapiše. Srećom učinio je to veoma brzo. Nakon nekoliko editorskih zahvata i nadopuna s njegove strane obojica smo bili zadovoljni ishodom. Evo nakon skoro tri mjeseca našao sam vremena da prevedem ovo vrijedno svjedočanstvo. Uživajte!

***

Događanja koja su se zbila početkom rujna 2008 promijenila su strukturu Bhakti Marge u velikoj mjeri budući da je monaški red raspušten od samog osnivača Sri Swamija Vishwanande. Ali to nije samo promijenilo organizaciju već i ljude koji su bili i oni koji još jesu dio nje.

Želio bih napisati nešto o tim događanjima koja sad neki nazivaju „rujanski skandal“, iz moje perspektive, na način koji je na mene utjecao.

Nakon završnog ispita u školi uputio sam se u Springen da provedem ljetne praznike u ašramu radeći sevu i naravno boraveći blizu svog dragog Gurudeve. Sada kada pogledam unatrag, to vrijeme smatram najljepšim a istovremeno i najintenzivnijim u mojem životu. I ništa što se je moglo kasnije dogoditi ne može me natjerati zaboraviti mnoga prekrasna iskustva koja sam proživio sa svojim Gurudevom i sa svojom braćom brahmacharijima.

Kada su se sva ta događanja zbila bio sam kod kuće budući da sam tijekom tog tjedna započeo civilno služenje vojske.

Ne sjećam se točnog datuma ali bilo je to između 9. i 11. rujna kada sam pročitao Bhakti Marga Blog koju sam običavao čitati redovito. Tekst koji sam upravo bio čitao nije govorio ništa o onome što ze zapravo dogodilo, ali me je činilo nelagodnim budući da je bilo rečeno da cirkuliraju glasine o Swamiju Vishwanandi i da moramo se sjetiti dobrih iskustava koja smo imali s njime.

Pokušavao sam nazvati neke ljude u Springenu budući da sam bio zbunjen oko cijele situacije, ali nikoga nisam mogao dobiti. Nedugo nakon toga, primio sam telefonski poziv od jednog brahmacharija koji mi je prenio mnoge glasine pogotovo o mogućim seksualnim odnosima koje je navodno Swami Vishwananda imao sa nekim muškim brahmacharijima. Nisam mogao razaznati od mnogo stvari koje mi je pričao da li su istinite, glasine ili samo njegove interpretacije. Ipak dopustio sam mu da osnaži moje sumnje i da posadi sjeme očaja u mojem srcu.

Razgovarao sam sa svojom obitelji a isto tako i sa nekoliko bliskih prijatelja i oni su mi pomogli ne samo da napustim Boga i mog Gurua samo zato što neki loše govore o njemu ili su možda imali loša iskustva s njim, već su i ojačali moju vjeru.

Tako slijedećeg vikenda, nakon što su vijesti doprle do nas, moja obitelj i ja smo se uputili prema Springenu da pokažemo Gurudevi da smo još uvijek s njim te da mu budemo podrška.

(nastavlja se)