Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 5. kolovoza 2010.

Gospodin Rama - uvod u život i učenja (nastavak)


Rama, Sita i Lakshmana nastanili su se u Panchavatiju odakle je Sita bila oteta od kralja Ravane od Rakshasa koji je živio u Lanki, i to za vrijeme kad su Rama i Lakshmana bili odsutni tj prevareni od Rakshasa koji se zvao Maricha. Ramana je dao sve od sebe da nagovori Situ da postane njegovom kraljicom ali ona je bila toliko okupirana u mislima o Rami te je odbila njegovu zlu ponudu. Sita je zatim bila zatočena. Rama se zajedno sa Lakshmanom dao u potragu za Sitom. Dobio je neke naznake od Jataye koji je umirao te od vanarinog kralja Sugrive. Pomogao je Sugrivi uništiti njegovog brata Valija te sa Vanaras vojskom koju je omogućio Sugriva, došao je do Lanke kako bi oslobodio Situ.

Započela je velika bitka između Rame i Ravane, i na kraju je Ravana zajedno sa svom njegovom vojskom ubijen, a Sita je oslobođena.

Rama je u početku odbio prihvatiti Situ, budući da je ona dugo bila zatočenica Ravane. Kako bi dokazala svoju nevinost, Sita je ušla u vatru i sa neopisivom radošću svakog od prisutnih Agni, božica vatre, izašla ja sa Sitom i uvjerila je sve o njenoj neokaljanoj čistoći, te nagovorila Ramu da uzme natrag svoju ženu.

Raminoj sreći nije bilo kraja te nakon što je postavio Vibhishana, Ravaninog brata, na prijestolje Lanke, vratio se u Ayodhyu sa Sitom, Lakshmanom, Vibhishanom, Surgrivom i Hanumanom. Potonji je bio najvjerniji i najpredaniji bhakta Sri Rame.

Veliko je bilo slavlje u Ayodhyi zbog povratka Rame nakon dugih 14 godina izgnanstva. Rama je sa Sitom bio okrunjen za kralja Ayodhye, a krunidbu je izvršio mudrac Vasishtha.

Tako je počela duga i uspješna vladavina Rame kada su i pjesnici opjevali kao 'Zlatno doba' Ayodhye; jer oni su kazali:

„Smrt nije zahvatila štovatelje Rame. Uživali su slobodu od bolesti. Žene nisu trebale oplakivati svoje muževe ili djecu. Nije bilo lopova, prevaranata ili švercera, jer je svaki čovjek volio svoga susjeda. Stabla su bila puna voća svake sezone, njive su uvijek dale dobru žetvu. Ljudi su bili zadovoljni plodovima svoga rada. Posvuda je vladala radost, zdravlje i sreća.“

Besmrtni mudrac Valmiki opisao je ovaj prekrasan Ramin život u svojem poznatom epu Ramayana koji je i dandanas stalni pratitelj svake pobožne hinduističke obitelji.

Swami Vivekananda je rekao slijedeće: „ Rama, drevni idol junačkog doba, utjelovljenje istine, morala, idealan muž, savršen otac te iznad svega savršen kralj... ovaj Rama je za nas opisan u prekrasnom epu od Valmikija. Nikakav jezik ne može biti čistiji, niti krepkiji, ni ljepši, a istodobno jednostavan od jezika s kojim je veliki pjesnik Valmiki opisao Ramin život.“

(nastavlja se)