Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 5. veljače 2011.

Shri Guru Stotram (Molivena slava guruu)


Akhanda Mandalākāram
Vyāptam Yena Charācharam
Tatpadam Darshitam Yena
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moji pozdravi tome guruu koji mi je otkrio tu Istinu, koja je potpuna, beskrajna, bezvremena, božanska te koja prožima cijeli univerzum – pokretni i nepokretni.

Agnāna Timirān Dhasya
Gnānān Janashalākayā
Chakshur Unmeelitam Yena
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moji pozdravi tome poštovanom učitelju koji mi je otvorio oči time što je nakapao kolirij (lijek za oči) samospoznaje na moje oči koje su bile zatamljene mrenom neznanja.

Gurur Brahmā Gurur Vishnuh
Gurur Devo Maheshvarāh
Guru Sākshāt Param Brahma
Tasmai Shri Gurave Namaha

Sam Guru je stvoritelj, održavatelj i uništitelj. On je uistinu transcendentalno božanstvo (bezvremenski životni princip, koji je sama suština stvaratelja). Moji poštovani pozdravi tom uzvišenom učitelju.

Stāvaram Jangamam Vyāptam
Yatkinchit Sacharācharam
Tatpadam Darshitam Yena
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moji pozdravi tom poštovanom učitelju koji mi je otkrio to što prožima sve u svijetu, sve živo stvoreno i neživo, pokretno i nepokretno.

Bābāji Vyāpi Yatsarvam
Trailokyam Sacharācharam
Tatpadam Darshitam Yena
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moji pozdravi tom uzvišenom guru koji mi je otkrio to samoblistajuće božanstvo (čistu neuvjetovanu svijest) koja prožima sva tri svijeta sa svim pokretnim i nepokretnim objektima.

Sarva Shruti Shiroratna
Virājita Padāmbujah
Vedāntām Bujasūryo Yas
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moji pozdravi tom poštovanom učitelju koji je poput sunca lotosu u cvatu, poput mantri upanišadama, i onaj pred čija lotosova stopala leži prekrasno cviječe koje simbolizira najbolje dragulje veda.

Chaitanyah Shāshvatah Shānto
Vyomātīto Niranjanah
Bindunāda Kalātītah
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moji pozdravi tom poštovanom učitelju koji je uistinu vječna svijest, čija priroda je mir. On nadilazi prostor i vrijeme, koncept ništavila, praiskonski zvuk i sve što postoji.

Gnāna Shakti Samārūdhah
Tattva Māla Vibhūshitah
Bhukti Mukti Pradātā Cha
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moji pozdravi tom uzvišenom gurudevu koji je utemeljen u Znanju i Snazi, kojeg se ukrašava vijencem spoznaje i koji podaruje svjetovno blagostanje kao i duhovno oslobođenje.

Anekajanma Samprāpta
Karma Bandha Vidāhine
Ātma Gnāna Pradānena
Tasmai Shri Gurāve Namaha

Moji pozdravi tom poštovanom učitelju koji je usađujući samospoznaju sagorio svu vezanost u trenu, koja se akumulirala kroz živote.

Shoshanam Bhava Sindoscha
Gnāpanam Sāra Sampadah
Guroh Pādodakam Samyak
Tasmai Shri Gurāve Namaha

Čak i polaganim pijuckanjem charanamrite (vode s kojom su se prala guruova stopala) mi postajemo blagoslovljeni vječnim bogatstvom (znanjem koje oslobađa) koje isušuje nepregledni ocean traganja koje za poslijedicu ima neizbježnu tugu. Moji pozdrvi lotosovim stopalima tom velikom guru.

Na Guroradhikam Tattvam
Na Guroradhikam Tapah
Tattva Gnānāt Param Nāsti
Tasmai Shri Gurave Namaha

Ne postoji viša istina od gurua, viša pokora od služenju gurua, niti postoji viša spoznaja od spoznaje istine koju podaruje guru. Moji pozdravi takvom gurudevu koji jest vječna istina (te onome koji je došao u tijelu kako bi blagoslovio svoje učenike sa istinskim znanjem).

Mannāthah Shri Jagannātah
Madguruh Shri Jagadguruh
Madātmā Sarva Bhūtātmā
Tasmai Shri Gurave Namaha

Moj Gospodin je Gospodin cijelog univerzuma. Moj učitelj je učitelj cijelog univerzuma. Moje jastvo je jastvo svih. Moji pozdravi lotosovim stopalima takvog gurua koji mi je otkrio takvo znanje.

Gururā Diranā Discha
Guru Parama Daivatam
Guroh Parataram Nāsti
Tasmai Shri Gurave Namaha

Guru je početak univerzuma, ipak on je bez početka. Guru je najviše božanstvo te nema nikoga tko je viši od gurua. Moji ponizni pozdravi lotosovim stopalima tome guruu.

Tvameva Matā Cha Pitā Tvameva
Tvameva Bandush Cha Sakhā Tvameva
Tvameva Vidhyā Dravinam Tvameva
Tvameva Sarvam Mama Devadeva

O Bože! Ti si moja majka, moj otac, moj brat i moj prijatelj. Ti jesi znanje i moje istinsko bogatstvo. Ti si meni sve. Ti uistinu jesi moj Bog.