Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 24. veljače 2010.

Tigar koji je mislio da je ovca


Jednom se dogodi te lovac ustrijeli tigricu kad je išla u lov. Ostade iza nje tigrić, sam i bespomoćan. Dugo je čekao majku, a onda je polako krenuo da ju traži. Naišao je na stado divljih ovaca. Prikučio se jednoj ovci, koja je dojila mladunčad, te i on stade sisati.. Ovca ga nadoji i usvoji, i tako je tigrić stao živjeti s ovcama, misleći da je i on ovca.

Prolazilo je vrijeme. Tigrić postade velik tigar. Ali taj je tigar pasao travu, i uopće nije poznavao svoju snagu. Blejao je kao ovca. Bježao je pred svakom životinjom, koja je bila malo hrabrija od ovce.

Jednoga se dana ovce u strahu razbježaše. Iz daleka se čuo strahovit urlik. Tigar se šćućuri u grmlju, premirući od straha; na čistini se pojavi drugi tigar. Jednim se skokom stvori kod grma u kojemu je čučao tigar – ovca. Ovaj je u tomu času pomislio: „Kakva divna zvijer! Nije mi žao što ću postati njezinim plijenom“!
Ali drugi ga je tigar preneraženo gledao.
„Što ti radiš ovdje, među ovcama?“ upita ga dubokim glasom.
„Što radim među ovcama?! Pa ja sam ovca“, zableji prvi tigar.
„Ti si ovca?! Ti si tigar, a nisi nikakva ovca!“ zagrmi drugi tigar tako strašnim rikom da su krošnje uzdrhtale.
Prvi ga je tigar gledao u nevjerici. „Ja – tigar?!“
„Pođi sa mnom, pokazat ću ti tko si“ reče drugi. I odvede ga duboko u šumu, do jednoga bistrog jezerca. „Nagni se nad vodu i kaži mi što vidiš“ naredi mu. „Vidim tebe“ reče.
Sada se nad vodu nagne i drugi tigar. „A sada?“
„Opet vidim tebe“.
Tigar – došljak se gromoglasno nasmija. A i smijeh je zvučao strašno.
„Mi smo isti“, izjavi. „Ti si tigar, kao i ja! Tvoja je snaga ista kao i moja. Osvijesti se – ti nisi ovca, tigar si – kao što ti ogledalo ovoga jezerca pokazuje!“
Tada se tigar – ovca uspravi u svoj svojoj veličini i snazi, i zaurliče da se šuma zatresla. Shvatio je tko je.

(Indijska priča)