Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 10. studenoga 2014.

Koja je razlika između samospoznaje i bogospoznaje?

PITANJE: Rekao si da samospoznaja, oslobodenje i bogospoznaja nisu jedno te isto. Možes li, molim te, objasniti razliku izmedu ovo troje i koja je razlika izmedu mokše i mukti?

SWAMI: Vidite, samospoznaja se dogada dok se još uvijek nalazite u fizičkom tijelu. I zapravo vi i trebate fizičko tijelo da bi ste postigli samospoznaju. I smaospoznaja je kako i sama riječ kaže, samo - spoznaja je kad jastvo samo sebe razotkriva umu. I kroz ovaj čin, moć misaonog uma biva posve umanjena. Ono što se u tom trenutku probudilo jest svjesnost. A ono što slijedi svjesnost jest mudrost. Postoje mudrost i znanje. Znanje je ono što ste pročitali, što primate, ovo što sad slušate je znanje ono čime se um hrani. I to znaje je ovdje (Swami pokazuje na frontalni dio mozga, koji je misaoni dio prim.prev.) um biva fokusiran na to što sluša, postaje aktivan, vi mislite o tome, tj um misli i misli o tome - ali to je sve samo um. Ali kad ovakav um nestaje, rastvori se.....budi se svjesnost. A svesnost je ta koja vam daje mudrost. I upravo kroz tu mudrost jastvo vam se samo razotkirva.  Vi tada postaje svesni blaženog stanja unutar sebe, te božanske svjesnosti koja je u vama, i premda ste postali jivan-mukti i dalje niste oslobodeni. Oslobodenje se dogada onda kad napustite fizičko tijelo. Kad napusitite fizičko tijelo vi ste tada oslobođeni od ciklusa rađanja i umiranja. 

Bogospoznaja je pak nešto drugo. Često se bogosposznaja povezuje sa stapanjem s Bogom i postoji oko toga ideja kao da se to događa samo tek tako kao pin (paf i evo ga stopio se)...i onda je sve gotovo. Ali što je onda sa svim ovim što ste ovdje naučili? To se ne dogada na taj način. Znate nije da sve nestaje ili biva izbrisano. Već sam prije spominjao da svi vi ovdje, zapravo cijela kreacija, jest zapravo manifestacija vidljivog i nevidljivog Boga. Stoga vi uvijek imate jednu vrstu identiteta koji uvijek ostaje. Taj identitet koji uvijek ostaje, a naziva se identitet duše, razlikuje se od trenutnog identiteta koji vi smatrate da ste ili kako vi sebe sada nazivate. Jer u tenutku oslobođenja taj identitet vam se razotkriva; taj identitet je dio Boga pa ipak i dalje je odvojen od Njega. A doći sve bliže i bliže Bogu, približite se sve više tom identitetu tj. božanstvenosti - to je njegova milost. To je prelaz iz ljudskosti u božanstvenost. I to se samo događa kroz njegovu milost, to nije nešto  što vi možete napraviti. A on to može napraviti kad god poželi, kad ste vi spremni i kad ste naučili sve što je bilo potrebno naučiti - On će to učiniti. 

Javlja se pitanje što se dogada s identitetom.....on uvijek ostaje u božanskoj prisutnosti. Baš kao i kad pogledate ovo fizičko tijelo, ima toliko pora....milijuni stanica koje skladno funkcioniraju u vašem tijelu i one vas čine takvim kakvi jeste. Ista je stvar i sa božanskim. Jedna pora se potpuno razlikuje od druge....zar ne? Čak i ako naoko izgledaju iste one su potpuno različite. Ista je stvar sa stanicama u fizičkom tijelu. Svaka je drugačija i radi svoj dio posla. Slično tome je u duhovnoj prirodi - uvijek ostaje određeni identitet pa i onda kad se individualizirana duša stopi s Bogom. A to se događa samo Njegovom voljom, a ne vašom.


Ima li još pitanja?

PITANJE: Znači li to onda da je i napuštanje tijela i ponovni povratak u tijelo također neki oblik samospoznaje?

SWAMI: Misliš na astralno putovanje?

Osoba koja postavlja pitanje: da mislim na astralno putovanje.

SWAMI: Ne to nije to, to nema veze s tim. Astralno putovanje je nešto drugo. Sposobnost da se napusti tijelo po svojoj volji je rezultat napretka u vašoj sadhani. Kroz proces samospoznaje osoba prima i neke darove koje joj Bog razotkriva. I ovo pripada tim darovima.

SWAMI: Koja je razlika između  mokše i mukti? Zapravo to je upravo ovo što sam govorio o samospoznaji i bogospoznaji tj. oslobođenju, ali kad te termine prevedete na sanskrit onda su to mokša i mukti. Mokša - vi možete biti jivan mukti znači još ste u tijelu, a mukti znači da ste slobodni od ciklusa rađanja i umiranja.