Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 16. travnja 2010.

Satsang 14. travnja - pitanja i odgovori (prvi dio)


Pitanje: Rekao si da bi trebali misliti na Boga 24 sata na dan da bi dobili Njegovu milost. Međutim kada radim i pažnja mi stalno mora biti na poslu kojeg obavljam te ne mogu stalno misliti na Boga, mogu li dobiti tu milost iako stalno ne mislim na Njega?

SV: Istina je, ako netko ustinu može misliti na Boga 24 sata može Ga dostići. Ali to nije moguće jer je um uvijek usredotočen na nešto drugo. Ako netko stalno misli na Boga to će biti veliki izazov za um. Čak i da sjedite u hramu 24 sata um će vam biti negdje drugdje. Ako sjedite tri sata u meditaciji, što se događa? Um postaje nemiran. Što više možete misliti na Boga to je dobro. Naravno na poslu morate biti usredotočeni na dužnosti koje obavljate inače nećete imate dobar ishod. Kadgod imate malo slobodnog vremena zatvorite oči i budite s Bogom iznutra i tako ćete dobiti Božju milost dok jednog dana ne budete mogli imati više vremena za Njega. Sve je stvar vježbe. Zašto radimo japam? Da umjerimo um kako bi neprestano bio sa Bogom. Imamo dvije vrste jape. Prvo je da stalno pjevamo Božje ime dok ono ne postane ajapam što znači neprestano pjevanje. Štogod radili japam će se automatski odvijati u umu. Čak i dok ovo govorim japam se stalno odvija u mome srcu. Ono nema veza sa izvanjskim niti sa umom već spoznajom. Vježbanjem jape pomaže vam da ste uvijek povezani sa Bogom.

Pitanje: Je li moja priroda prosvijetljena?

SV: Da. Istinska priroda čovjeka je uvijek prosvjetljena. Nema trenutka kada nije. To vam je kao kada je svjetiljka pokrivena prašinom. Vi jeste prosvijetljeni; svi su jer je duša dio Boga. Kako onda taj dio ne bi bio prosvijetljen? Nema logike. To znači da je tvoja priroda uvijek potpuno prosvijetljena, ali oko nje ima puno prašine koja se treba očistiti i tu dolazimo do važnosti duhovne prakse.

Pitanje: Može li um, koji ti postavlja sva ova pitanja, ikada biti prosvijetljen?

SV: Um će transcendentirati. Na jedan način i um će imati dio prosvijetljenja. Um će promijeniti stanje. Um uvijek postavlja pitanja. Kao što je Shivananda Swami rekao: kad netko transcendentira um on više nema pitanja. Dokle god netko ima pitanja to je znak da je u umu.

Pitanje: Guruji, ti nam uvijek govoriš da treba kontrolirati um. Mnogi učitelji govore da um ne postoji. Zašto ga onda trebamo kontrolirati?

SV: Na jedan način možemo reći da um ne postoji. Ali ipak kada gledamo izvana postoji li um? Vidite li moć uma? To znači da postoji određena realnost uma. Ali kada postignete prosvijetljenje kao učitelji onda možete reći da um ne postoji. Onda možete reći da ga ne treba kontrolirati. Ali sve dok ne dosegnete to stanje prosvijetljenja imate um kojeg treba kontrolirati.

(nastavlja se)