Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 19. srpnja 2010.

Gurupurnima 2009. (treći dio)


Ako učenik ode od Učitelja, da li je „ugovor“ gotov?

Ugovor učitelja i učenika nije fizički ugovor, tako da ne možeš reći „E sad sam ja gotov i odlazim od učitelja.“ Osoba je slobodna otići i učitelj će je učiniti slobodnom, ali tu je uvijek taj ugovor na duhovnoj razini. Tako bez obzira na sve, učitelj će uvijek biti nevidljiv uz tu osobu. Bilo u ovom životu i vjerojatno u sljedećim životima.

Morate naučiti slušati same sebe. Možda ćete reći da je vaše istinsko Sebstvo predaleko da biste ga čuli. Imate srce, imate um. Ali morate osjetiti znate? Vaše srce uvijek osjeća.

Zašto se ne sjećamo što smo potpisali u ugovoru sa Učiteljem kada smo došli u ovaj život? Je li to možda moguće isčitati?

Da, moguće ga je isčitati kada ste potpuno predate. No vidite, kada idete u školu, učitelj ima ugovor sa ravnateljem škole o programu kojeg će vas poučavati. To je njegova odgovornost. I kada ste u prvom razredu nećete pokušavati savladati gradivo sedmog razreda. Razumijevat ćete pojmove prikladne vašem uzrastu. Isto tako, ako dosegnete više, bit ćete sposobni shvatiti što je to.

Kabir je rekao da je naše svjetlo vrlo slabo samo po sebi, no što se više približavamo učitelju, čije svjetlo je blještavije, naše svjetlo će postati isto jače. To je jednostavno. Što predominira? Jače svjetlo ojačava slabije. I vidite li u većem svjetlu manje svjetlo? Vidite samo svjetlo. Zato uvijek kažem da je Učitelj most koji vodi učenika njegovom istinskom Jastvu, Božanskom Bitku. No dokle god ne stignete tamo, bolje je biti blizu svjetla, dok ne započnete sami emanirati svjetlo.

(nastavlja se)