Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 19. kolovoza 2009.

Izvješće iz ašrama 4/2009 (četvrti dio)

Naime, prije dva tjedna, kao što sam već bio izvjestio, nas je nekoliko iz centra Springen posjetila glazbeni festival u Baden-Badenu. Tu sam uspostavio kontakt sa mladim glazbenikom po imenom Sathya (www.sathyamusic.com). Njega sam već jednom vidio nekoliko tjedana unatrag u Springenu na daršanu, kad ga je Swami zamolio da otpjeva nešto. Ali nismo se onda upoznali, iako sam njegovu kompoziciju poduprio sa svojim glasom i harmonijem.

Dan nakon festivala u Baden-Badenu, Sathya i njegova djevojka (koja ja inače porijeklom iz Kolumbije) posjetili su nas u Springenu. Zapravo tek tada smo uspostavili prvi kontakt. Oboje smo osjetili trenutno prepoznavanje duša (prijateljstvo koje je sigurno započelo prije mnogo života). Ne sječam se kako se to dogodilo ali zajedno smo spontano opjevali jedan bhajan te zajedno preveli na engleski. Tada me je pozvao da im se pridružim na turneji. Oni su već dva mjeseca na proputovanju te sviraju na festivalima, ašramima i joga klubovima. Naravno meni je srce zatitralo budući da je moj dugogodišnji san da posvetim život pjevanju i širenju prem-bhakti po čitavom svijetu.

Swami, kada je ušao u moj život prije četiri, osvojio me je upravo kroz pjesmu. Tada je također bio Krišnin rođendan kada sam ga prvi put vidio.

Te večeri smo, kao što i rekoh, imali koncert u Frankfurtu u jednom joga studiju, koje se nalazi na petom (zadnjem) katu zgrade sa prekrasnom terasom. Prostor je lijepo uređen te dobro održavan sa nekoliko prostorija u kojima se održavaju tečajevi joge, saune, masaže te razni seminari i predavanja.

Večer je bila ugodno topla. Budući da se organizator nije potrudio oglašavati bilo je svega 12 duša prisutno te nas četvoro glazbenika i dvoje majstora tona.

Dan prije oni su svirali u Yoga Vidya centru pred 300 ljudi. Ja nisam mogao doći zbog proslave koju smo mi imali sa Swamijem. Ali rekli su mi, (a vidio sam kratke isječke sa video zapisa) da je bio jako dobro i energija je bila snažna. Također je publika bila prijemčiva za ovakvu vrstu glazbe.

Kako su bili zamoljeni od organizatora u Yoga Vidya centru da ostanu i slijedeće jutro tako da su malo kasnili. U svakom slučaju pokupili su me na vrijeme te smo stigli dovoljno rano da pripremimo instrumente i napravimo ton probu. Ali nismo imali vremena vježbati.

Ali kako je sa Swamijem uvijek izazov kada nas uvodi u pjesmu tako sam polako naučio, uz njegovu pomoć, da slušam pažljivo i u kratkom roku pronađem pravu skalu i tonalitet na harmoniju.

To iskustvo mi je bilo od velike pomoći tako da sam se bez problema uspio uklopiti u već postojeći trio: Sathya na gitari, Liliana sa djembe i šuškalicama, i Shambo (www.shambo.nl) na sitaru i esraju.

Svirka je prošla izuzetno dobro te sam već bio prihvaćen kao četvrti član. Malobrojna publika je bila jako dirnuta te smo mogli za vrijeme čitave izvedbe promatrati lica i oči prisutnih. Nitko nije ostao ravnodušan te su svi nakon završetka svirke ostali čavrljati sa nama.

Za razliku od dana prije kada smo sa Swamijem imali snažni energetski skok, ova svirka mi je omogučila da energiju koja je probuđena dan prije kroz meditativnu glazbenu večer usmjerim prema unutra i gore.