Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 19. listopada 2009.

Video isječak 5. dana Navaratrija sa transkriptom


Sri Swami Vishwananda: Jai Gurudev! Danas, petog dana Navaratrija slavimo Božicu Skanda Matu.
Peti oblik Majke poznat je kao Skandamata. Skanda je drugo ime za Kumar Kartika. Skanda je također drugo ime za Murugu i Subramaniyu, sinove Shive. Znate da Shiva ima dva sina. Jedan je…? (Ljudi: Ganesha) Ganesha, a drugi je Muruga. Dakle drugo ime za Murugu je „Skanda“. S obzirom da je Devi Durga majka Kartike, obraćamo joj se kao „Skandamati“. Ovaj oblik Božanstva ima četiri ruke u kojima drži svoga sina Skandu u gornjoj desnoj ruci, a u donjoj ruci drži lotos. Gornja lijeva ruka joj je postavljena u gesti blagoslova, a u drugoj ruci drži lotos. Božica je svijetle puti i sjedi na lotosu. Zato je znamo također i kao „Padmasana“. Ovdje, ona je smještena na lavu. Svakome predaniku koji je obožava punoga srca Ona ispunjava želje. Dakle, Skanda je Muruga.

U kršćanskoj tradiciji Njega poznajemo kao….? Arhanđeo Mihael, koji je vođa svih anđela i arhanđela. Isto kao i Muruga, koji je Bog ratnik. On je zapovjednik nebeskih vojski. Tako da su sva Božanska bića i Bogovi pod vodstvom Skande. Vidite li sličnost. Kada mislimo na Božanska bića, kažemo „Da, postoji 300 milijuna Božanskih bića u hinduističkoj tradiciji, ali postoje jednako tako anđeli i arhanđeli, serafini, kerubini. Kada ih sve prebrojimo dolazimo do približnog broja. Dakle, vidite kako se to mijenja ovisno o različitim lokacija. Dakle ovdje vidite Božicu Bhagavati, Skanda Devi. Držeći Murugu u jednoj ruci pokazuje da je ona Majka svih moći. Ona je Majka svih sila. Ona je Majka koja daje moć kojom pokoravamo sve negativnosti. Zato, držeći Murugu, u stvari ne drži samo Njega, Ona drži sve nas. Zato zamislite sebe u krilu Božanske Majke. Što biste napravili? Eh? (Netko: Ništa) Ne biste je povukli za kosu? (Smijeh) Recite mi. Hajde, recite mi. Ne budite sramežljivi. Vidite: jednom kad se nađete u Njezinom krilu, više ne mislite na isti način. Jednom kad joj se predate i sjedite tamo, mislite li da ćete još uvijek imati um koji misli o vanjskim stvarima? Ne. To je potpuno drugačije. Vi postajete dijete. Zato sam vas pitao: Što biste napravili? Naravno sada ovim umom ne znate, ali tada biste je sigurno povukli za kosu.

To me podsjeća na priču od prije petnaest godina. Mislim da sam je već ispričao. Prvi Darshan koji sam imao od Božice je bio od Raja Rajeswari.

Ona je bila prva Božica koja me uistinu privukla jer je Ona moja Ishta Devi. Njezin prvi daršan dobio sam prije petnaest godina. I od toga trenutka uvijek sam želio sjediti u Njezinom krilu. Pa, ona je bila ogromna, znate? (Netko: Jako velika) Pa, ne velika, mislim ne velika Mataji. Ne mislim debela (smijeh) Bila je „bucmasta bucmasta“, da (smijeh).
Sjećam se da je Njezin struk bio samo ovoliki (pokazujući mali obim), ali Njezina ramena su bila velika (pokazujući veći obim) i sjedila je kako je vidite ondje. Uvijek sam želio sjediti u Njezinu krilu i mislio sam „Jednog dana ja ću sjediti u Njezinom krilu.“ I godine su prošle, godine su prolazile i prolazile i jednog dana sam uistinu sjedio u Njezinom krilu, kao prije tri godine. Kažem vam: To je jedna od onih stvari koje ne možete ni zamisliti, jer jednom kad sjednete u krilo Božanske Majke, više ništa nije važno: Tko je tko, što je što? Nije važno, jer je sve Ona. U tom trenutku uistinu shvatite Njezinu veličinu, Njezinu Parashakti i Njezinu Shakti; kako se stapa sa svime i kako je sve Ona. Pogledajte nas: Kada nešto radimo, ograničeni smo na samo jednu stvar koju radimo, a opet se zbog te jedne stvari žalimo. A ona je Shakti svih Shakti koja se stapa sa svime.

U svakom djelovanju, u svakoj sili koja postoji na ovom svijetu, bila ona pozitivna ili negativna, sve je samo Ona. I osoba će to shvatiti tek kad joj sjedne u krilo. Zato sam zadnja tri dana govorio „Sjedite joj u krilo, pustite da Ona sve radi.“ Što vi možete učiniti? Ako je Ona Shakti, ako je Ona ta koja daje moć, za što se trebate brinuti? Pa čak i kad sam to rekao, ljudi mi dolaze, opet govore „Oh znaš… moj um.“ Istina je da um misli, ali što daje ovom umu moć razmišljanja? Zar to nije sama Bhagavati Devi? Ako je veličaju Brahma, Vishnu i Maheshwar, to znači da je Ona moć koja vam daje i moć razmišljanja. Ako je zamolite iskreno, ne glupo, nego iskreno iz srca; Kad kažem ne glupo, onda mislim ne iz uma koji je već ionako pun svega. Samo recite iskreno „Maa, ja stvarno želim to“ kao dijete. Ako je zamolite, Ona će vas prihvatiti. Zapravo, Ona vas prihvaća željeli vi to ili ne, ali vi ćete je osjetiti. Ona će vam pomoći i dat će vam ono što želite. Ovo je veličina Skanda Devi, veličina Bhagavati. U tom obliku, u toj Swarupi, Ona pokazuje da ne drži samo Murugu, ne drži samo Kartiku, Ona drži sve vas. „Postani dijete i ja ću sve učiniti za tebe.“

Skanda Mata ki – Jai! Jagadamba Mata ki - Jai! Durga Maiya ki - Jai!