Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 21. prosinca 2009.

Transkript govora Swamija Vishwanande, 19. prosinca 2009.


Netko me je pitao prije nekoliko dana: Swamiji ti uvijek citiraš Isusa koji je izjavio "blaženi oni siromašni u duhu jer će oni blagovati Boga". Ta osoba me je upitala je li to znači da moramo biti u neznanju. To nije ono što sam rekao.

Vidite, blagoslovljeni siromašni u umu znači da ne morate biti potpuni neznalice da spoznate Boga. Morate imati spoznaje o Bogu. Ako ste u neznanju onda ne znate ništa. Ali često znanje rađa ponos, te mi toliko postajemo vezani za znanje da se realnost pokrije. A kad smo u neznanju to isto tako nije dobro. Ali oboje mora biti u ravnoteži. Isto tako ako želite spoznati Boga morate i jedno i drugo staviti po strani. Znanje je u umu, a želite li shvatiti Boga s umom nikada nećete uspjeti. Želite zgrabiti Boga kojeg se ne može zgrabiti, koji nije fizički. Ali naš um i naše srce shvaća samo ono što je fizičko, što se može uhvatiti.

Kada trn uđe u naše stopalo. Što radite tada? Uzmete još jedan trn te izvadite onaj koji je u stopalu. Ali da li ih oboje zadržite nakon toga ili ih bacite? Isto tako, kako bi ste izvadili trn neznanja, trebate imati trn znanja. Što više napredujete prema Bogu, prema sebi, morate oboje staviti po strani jer oboje postaju prepreka. Gdje je znanje tu ima i neznanja. Ako je netko svjestan znanja mora biti svjestan sveg znanja ne samo određenog znanja. Isto tako ako ste svjesni svjetla morate isto tako biti svjesni tame. To je dualnost stvari.

Jesmo li ograničeni ovom dualnosti ili smo izvan nje? U stvarnosti tko smo mi? Mi živimo život na zemlji. Jesmo li vezani dualnošću? Da, jesmo na neki način jer smo tu u fizičkom svijetu. Ali ako smo poistovječeni sa istinskim jastvom... naše istinsko jastvo nije vezano za ovu dualnost. Sve ovisi o tome sa čime se poistovječujete. Vaš duhovni put i osobni duhovni rast sastoji se u tome da prijeđete dualnost stvari i dostignete stanje ne-dualnosti. Ali to ne možete ostvariti sa ograničenjima koje namečete sebi. Kada nadvladate ta ograničenja onda možete biti to što jeste - istinsko jastvo.

Što je to jastvo o kome često govorimo? Duh. Što je duh? Znamo tu riječ, ali da li to iskušavamo. Odgovor je da. Od trenutka kad se rodimo. Ali da li smo toga svijesni? Jeste li se upitali kada što daje život ovome tijelu. Bog! Jastvo je dio Boga. Samo mali dio, da, ali mali dio čini cjelinu. To je misterij Boga. Čak i u jednoj molekuli nalazi se cjelovitost Boga. To je ono što mi jesmo. Mi nismo samo ljudska bića. U Bibliji, ali i u Vedama, Bog kaže da smo načinjeni na njegovu sliku.

Vede govore da svi izviremo iz Jednote i svi ćemo se stopiti ponovo sa Jednotom, bez obzira koliko dugo želimo provesti ovdje. To je naša istinska stvarnost. Na kraju samo On ostaje. Što brže to shvatimo to ćemo Ga brže dostići. To ja naš izbor: hoćemo li taj proces učiniti bržim ili sporijim! To je u rukama svakog od nas ponaosob. Znate što vam je činiti? Znate li što želite? Na vama je da poradite malo na tome! Jai Gurudev!