Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 28. lipnja 2010.

Savladavanje ega (peti dio)


Pretpostavimo da niste u nikakvim poteškoćama. Pretpostavimo da u vašem životu „sve štima“. Pretpostavimo da u isto vrijeme vidite neophodnost predanja Bogu te ustupanja svoje volje Njegovoj volji i providnosti. Kako onda pristupate tome?

U razgovoru s Tim koje je poviše vas, kažete nešto poput: „Slušao sam o stvari koju nazivaju predanje. To mi ima smisla i vidim da bi to bilo dobro za mene te da bi bilo neophodno u bilo kojem slučaju. Molim te da mi daš razumijevanje i milost da to učinim ili da započnem to činiti.“

Tako kada završite s molitvom, tijekom dana pokušavate se odmicati od vozačevog sjedala. Pokušajte dopustiti Bogu da vodi vaš život, te vi samo prihvatite vožnju. Tajna leži u tome da se sjetite to činiti. Zapravo nije teško imati takav stav i djelovati u skladu, ali mi to često zaboravljamo. Strpljivo i sa dobrom dozom humora unatoč neuspjesima načinite napor da se prisjećate. Uputite male i brze molitve za milost kako bi ste se mogli prisjećati. Sve ono što početnik može primjetiti da se nekako, unatoč dobrim namjerama, zaboravlja predati. Automatski, bez svjesne spozaje o tome kako se to dogodilo, uvijek iznova on se naže ponovo na vozačevo sjedalo i upravlja svojim vlastitim životom. On pokušava uvijk iznova, ali sve rijeđe kako vrijeme leti.

Nakon nekog vremena, kada se sjeti svoje početne namjere, može osjećati laganu obeshrabljenost i gnušanje prema naporima koje treba učiniti. Nakon nekog vremena mu može pasti na pamet da je cijela zamisao nezdrava. „Prije svega, zašto se uzrujavati te puštati život niz vjetar te djelovati poput beskičmenjaka? Čovjek treba imati barem neku kontrolu vlastitih snaga u svojim rukama. To je barem prirodno. Odgovornost je nešto čega se svi trebamo sjetiti,“ itd, itd, itd. Uskoro, nakon nekog vremena, završavaju se svi napori.

Možda možete pomisliti da je ovo površan portret. Zapravo je uzet iz života. I vrlo je vjerojatno da će ti se dogoditi nego što možeš sada shvatiti sve dok se ne pokušaš predati.

U knjizi Napuštanje ka božanskoj providnosti koju je napisao otac Jean-Pierre de Caussade, Jezuit koji je živio u Francuskoj od 1675 do 1751, srž njegovog učenja je bilo ono što on naziva „sakrament sadašnjeg trenutka.“ Nije neophodno, kako on kaže, znati Božju volju unaprijed, već ju prihvatiti, napuštajući sebe ka njoj onako kako se ona razotkriva od trenutka do trenutka.

Uglavnom smo mi zbunjeni glede Božje volje jer se naprežemo kako bi smo je znali bilo unaprijed ili kada se osvrćemo unatrag. Mi želimo znati što će biti za dva tjedna ili sutradan ili pak za pet minuta. Ili snivamo i čeprkamo što bi bilo kad bi bilo jučer ili prije pet godina ili 486g. pne. Mi skakućemo i oskakujemo poput muha na vjetru dok se ono za što žudimo i što nam nedostaje leži u tihoj percepciji Božje prisutnosti. Ljudski um neprestano, opsesivno i zapravo pataloški biježi naprijed i nazad od točke gdje se Božja volja može dotaći i prihvatiti, ako ne i „znati“. Mi žudimo za predviđanjima u budućnost ili uživamo u prošlim iskustvima. Želimo pomno razrađene opise i nacrte Božje volje, dok nam On neumoljivo i vjerno daje Svoju cijelu volju u živućem trenutka sadašneg momenta.

Caussadeova metoda je kombinacija „promatranja“, tj. neprestane svijesti vlastitog života, trenutka za trenutkom, te vježbanjem Božje prisutnosti, tj. numoljive pažnje na Božju milost i Njegovu volju onako kako se oni odmotavaju od trenutka do trenutka.

Čuda se događaju kadgod uđete u sadašnji trenutak i kada se predate. To je moguće za sve. Održati to stanje, iskreno govoreći, nije lagano. Mi zaboravljamo. Ili izgubimo blaženu jednostavnost neophodnu da uđemo u jednostavnu milost i počnemo automatski i bez promišljanja tražiti kompliciranja „rješenja“ koja će nam pomoći, kada? – sutra!

Ali napuštanje se mora vježbati, i može se vježbati samo – sada. Moramo tražiti od Boga ono što On želi od nas – sada. Moramo od Njega tražiti ono što je nama potrebno – sada. Moramo otvoriti oči i uši te naša srca za ono što nam On govori – sada. Eksperimentirajte sa ovim u svom životu, sada, danas, počevši od ovog trenutka. -- Autor članka je Thomas E. Powers©

(svršetak)