Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 30. rujna 2015.

Priopćenje za tisak: Sri Swami Vishwananda postaje Mahamandaleshwar na povijesnom duhovnom festivalu Kumbh meli u Indiji

Swami Vishwananda postaje prvi duhovni vođa, sa sjedištem u Njemačkoj, kojemu je dodijeljenja prestižna titula Mahamandaleshwar. Tekst na engleskom jeziku možete naći ovdje.


SPRINGEN, Njemačka, 29. rujna 2015. — Sri Swami Vishwananda, s prebivalištem u Heidenrod-Springenu u oblasti Hessen u Njemačkoj, vratio se u svoj matični ašram u blizini Frankfurta nakon što mu je dodijeljenja titula Maha Mandaleshwar, koja glasi za najsprestižniju titulu koja se dodjeljuje hinduističkim duhovnim vođama. 

Sri Swamiju Vishwanandi su ukazali povjerenje svi četvero glavnih vođa Vaishnava sampradaye (duhovnih loza) što je rijetka i posebna čast, kao i stotine sadhua (hinduističkih svetih ljudi) te preko 125 štovatelja i članova Bhakti Marge, njegove međunarodne duhovne organizacije sa sjedištem u Njemačkoj. Svečanost se održala u Nashiku, gradu koji se nalazi u indijskoj državi Maharashtra gdje se ovogodišnji festival održao ovog rujna. 

Maha Mandaleshwar (što znači poglavar mnogih samostana) se smatra čuvarom i stupom hinduističke vjere, te onome koji predsjeda više ašrama i hramova. Titula isto tako priznaje značajno duhovno postignuće i vodstvo. Titulu je u 9. stoljeću utemeljio Adi Shankaracharya. U to je vrijeme Indija bila pod religioznom prijetnjom. Kako bi sačuvali religiju i njene običaje ustanovljeni su Akharije (duhovne vojske). Ti su se Akhare, od kojih danas postoje njih 14, razvile u duhovne institucije s ciljem očuvanja i propagiranja ćudoređa, kulturnih i duhovnih vrijednosti u društvu. Sri Swami Vishwananda je iniciran u Nirmohi akharu, koja je dio Vaishnava akhare utemeljena u 18. stoljeću s njenim sjedištem u gradu Ayodhyi u Indiji. Njegov vođa, Mahant Sri Rajendra Das također je bio prisutan na inicijaciji.

Vođe Vallabha, Sri, Madhava i Nimbarka sampradaye uzdižu sri Swamija Vishwanandu na prijestolje namjenjenu Maha Mandaleshwaru

U proteklih 10 godina, Sri Swami Vishwananda je putovao cijelim svijetom šireći poruku ljubavi, strpljenja i jedinstva te važnosti otvaranja srca prema osobnom odnosu s Bogom. Priznanje Sri Swamija Vishwanande od strane Akhara je u tome posebnije budući da on uglavnom djeluje izvan Indije, pomažući onima kojima je Hinduizam nepoznanica uvodeći ih u njegova dublja duhovna predanja. 

"Zahvalan sam cijelokupnom bratstvu sadhua koji su mi dodijelili ovu titulu. Proširit ću posvuda poruku ljubavi kroz Bhakti Margu," rekao je Sri Swami Vishwananda. 

Kao Maha Mandaleshwar, Sri Swami Vishwananda ima veću odgovornost pri širenju poruke Hinduizma i duhovnosti i postavlja ga na istaknuto mjesto među značajnim osobama u Hinduizmu. Titula mu omogućuje veću mogućnost da doprije do znatnijeg broja ljudi i označava prekretnicu njegovog poslanja u Indiji, budući da Sri Swami Vishwananda ima u naumu širenje božanske poruke cijelom zemaljskom kuglom u namjeri uzdizanja cijelog čovječanstava prema bezuvjetnoj ljubavi.
Svečana inicijacija se održala za vrijeme Kumbh Mela, najvećeg duhovnog festivala u svijetu, gdje se miljuni hindusa okupljaju otprilike svake tri godine kako bi se okupali u četiri svete rijeke Indije. 
Procesija prema svetoj rijeci Godavari u Nashiku

Sri swami Vishwananda (u središtu) s večinom od 125 štovatelja koji su ga slijedili na hodočašće Kumbh melu

Kumbh Mela, kada se doslovno prevede, znači festival svete posude. To je tradicija koja je stara tisućama godina. Hindusi vjeruju da je Bog prolio nekoliko kapi nektara besmrtnosti iz svete posude na četiri mjesta i to Haridwar, Ujjain, Nashik i Allahabad. To je, bez sumnje, najvažnije hodođašće za Hinduse budući da sveta voda otklanja sve nečistoće i daje novi život i nadu milijunima vjernika koji streme k božanskom ispunjenju i savršenstvu. Prošlu Kumbh Melu je posjetilo približno 100 millijuna Hindusa što ju je učinilo najvećom svjetskom okupljalištu ljudi.
Maha Mandaleshwar Sri swami Vishwananda nakon njegove inicijacije

Sri Swami Vishwananda i njegova skupina od 125 hodočasnika iz preko 30 zemalja bila je predmet zanimanja javnosti kao jedina skupina sa zapada koja je sudjelovala na ovogodišnjoj Kumbh meli, što nadalje pokazuje veliki rad Sri Swamija Vishwanande prema otvaranju prethodno zatvorenih vrata zapadnog svijeta, dopuštajući štovateljima mogućnost sudjelovanja u ovim duboko duhovnim hodočašćenjima bez obzira na njihovu kulturnu pozadinu. Skupina je primljena s velikim medijskim zanimanjem na lokalnoj i nacionalnoj razini pa čak i u međunarodnoj tiskovini.

S Mauricijusa, porijeklom iz Indije, Sri Swami Vishwananda je utemeljio svoje poslanje 2005. godine koje je nazvao Bhakti Marga prema načelima ljubavi, strpljenja i jedinstva. smješten u Springenu, zapadno od Wiesbadena i Frankfurta, glavno međunarodno duhovno središte i ašram Shree Peetha Nilaya, što znači “Dom božanske Majke”, održava tečajeve meditacije, duhovna događanja i godišnje festivale. Proteklog srpnja, organizacija je proslavila svoju desetu godišnjicu sa oko 2000 gostiju iz cijeloga svijeta.

Trenutno (rujan 2015.) preko 1000 duhovnih skupina nadahnuto Bhakti Margom djeluje u 50 zemalja u cijelom svijetu, sa posebnim naglaskom na Europu. Bhakti Marga otvara svoj prvi ašram u Indiji u travnju 2016i u Vrindavanu.