Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 4. rujna 2009.

Izvješće iz ašrama 6a/2009

Gurudev me je našao u ispred hrama u jednom trenutku i pitao me je da li vježbam glas. Onda sam se sjetio na što je mislio. Prije nekoliko dana bili su u posjeti tri indijska vrhunska glazbenika te nam dala jedan uvodni tečaj indijske glazbe. Podijelili smo se u tri grupe te sjeli na travnjak. Prva grupa i je bila glas i harmonij; druga tabla i mridanga; treća sitar. Naučili smo dva prekrasna bhajana.

Navečer smo imali koncert kojeg su oni održali. To je bio inače prvi koncert u Springenu. Bila je subota navečer, idealno za takav događaj. Odsvirali su jednu ragu koja je trajala jedan sat. U jednom trenutku je vokalist otpjevao kratku melodiju te ga je sitarist pokušavao imitirati, zatim malo kompliciranije te još više i tako dalje. To je bila prava poslastica. Ali tek početak! Odsvirali su bhajan kojeg su nas podučili tog popodneva. Zatim jedan kojeg svi znamo: He Nanda Nanda Gopala. Zatim je je glazbenik na tablama koji je ujedno i voditelj ansambla dao znak Dharmanandi, kojemu se pritom zahvalio na pozivu i organizaciji ove večeri, da osvira jedan bhajan. Ja sam mu dao znak da osvira bhajan kojeg je on komponirao prošle godine dok se odmarao u apartmanu na jugu Francuske. To je krišnin bhajan, ali napisan na poznatu melodiju hita Lambada koji je punio top ljestvice 80ih godina prošlog stoljeća.

To je izazvalo opću euforiju te smo se mnogi podigli na noge i plesali. Po završetku svirač harmonija je „skinuo“ melodiju i kao da se trudio kopirati Dharmanandu. Onda je zapjevao na hindskom istu melodiju. Moj je dojam bio slijedeći: dok je Dharmananda svirao, on je pažljivo slušao te je već u glavi prevađao tekst. Ali drugi dio kada ide hare krišna mahamantra, tu je malo promjenuo melodiju koja je jako osvježila čitav bhajan te je time izazvao euforiju koja je ionako polako rasla tijekom cijele večeri. Kako su oni vrhunski profesionalni glazbenici, znaju improvizirati te imaju veoma istančan sluh i osječaj za glazbu, ritam, melodiju, i sl. Jedan od njih mi je rekao da se svaki dan budi u 4 sata te svako jutro po tri sata provodi vježbajući glas. Obećali su ponovo doći te nam dati individualne sate pjevanja i sviranja.

Za sve zainteresirane njihova web stranica je www.anubhab.net i www.myspace.com/anubhab
Mataji Binodini je dosta slikavala te se slike mogu pogledati na: http://www.flickr.com/photos/bhaktimarga/sets/72157622082151211/show/