Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 3. veljače 2012.

Svakodnevne molitve u Shree Peetha Nilaya


Svakodnevnim molitvama obnavljamo i pozdravljamo Boga u našim srcima, tijelu i umu. Obnavljanjem u Bogu, jutarnje molitve nam pomažu da tijekom cijelog dana ostanemo spojeni i usidreni u Njemu.

JUTARNJA MOLITVA

U Shree Peetha Nilaya se ustaje rano i započinje s jutarnjim molitvama pjevajući Guru Stotram, prilikom kojeg tražimo blagoslov Gurua (unutarnjeg i izvanjskog), moleći ga da nas vodi i blagoslovi na našem duhovnom putu. Nastavljamo s pjevanjem hramskim Božanstvima kao što su Krishna, Radha, Maha Kali, Majka Marija i Isus. Svakog jutra izvodimo hinduistički ritual koji se naziva abishekam, prizivajući sljedeća Božanstva da sudjeluju u ritualnoj svečanosti, pri kojoj ih kupamo i odijevamo: Dijete Krishnu, Maha Lakshmi, Maha Kali, Kanchikamakshi Devi. Nudimo im hranu, piće, mirise, kadimo ih mirisnim štapićima. Za vrijeme abishekama pjevamo bhajane (duhovne pjesme) svojim ljubljenim Božanstvima. Također pjevamo Sri Krishna Suprabhatam i Govindam molitvu našem voljenom Krishni (glavnom hramskom Božanstvu).

Pjevanje Božanskom, nuđenje mirisnih štapića i povoljnih predmeta i izgovaranje sanskrtskih mantri, stvara ozračje pobožnosti i ljubavi prema Bogu. Molitve završavamo nudeći svjetlo aratija (zaključna ceremonija) svim Božanstvima u hramu, a potom to svijetlo ponudimo kao blagoslov svim prisutnim osobama. Po završetku aratija prisutni mogu odabrati da sjede u ozračju ljubavi i predanosti, te da meditiraju na Boga.

Nedjeljom imamo produženu molitvu pri kojoj radimo Kalash Puju za glavno Božanstvo, te izvodimo abishekam na manjim statuama Božanstava.

VEČERNJA MOLITVA

Navečer se ponovno okupljamo da obnovimo naša srca u ljubavi i predanosti prema Bogu. Iznova započinjemo pjevajući Guru Stotram, te dopuštamo da naša ljubav teče dok pjevamo bhajane i kirtane. Pjevamo Nrsingha Kavacham i Nrsingha Pranam (Nrsingha je bio utjelovljene Vishnua) moleći mu se da nas zaštiti, blagoslovi i pomogne nam na duhovnom putu. Također pjevamo Hanuman Chalisu, koja opjevava kako se Hanuman borio za dharmu (ispravnost) i kako je služio svog voljenog Ramu s nesebičnom predanošću i velikom hrabrošću. Utorkom izvodimo abishekam Durgi, pjevajući Durga Chalisu i/ili Durga/Kali arati. Petkom izvodimo abishekam na Sri Yantri i pjevamo Lakshmi arati.

Po završetku hinduističkih molitvi selimo naša srca i umove u kapelicu (crkvu) u kojoj obožavamo Boga na kršćanski način. Počinjemo pjevajući hvalospjeve o životima svetaca. Utorkom pjevamo akathist Sv. Panteleimonu, velikom mučeniku i iscjelitelju, srijedom svim Svecima, četvrtkom sv. Nikoli, a petkom slavimo Presvetu Djevicu Mariju, Bogorodicu. Po pjevanju akathista čitamo životopise svetaca koji se časte tog dana i održavamo živim sjećanja na njihove svete živote. Molitve u kapelici zaključujemo moleći Oče Naš i Zdravo Marijo. Subotom slavimo Svetu liturgiju s pričešćenjem u Tijelu i Krvi Isusovoj, koja u srcima prisutnih budi žar Kristove Ljubavi prema ljudima.