Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Dvanaest Jyotirlingama I dio.

Indija je zemlja obilježena svetim mjestima. To je mjesto u kojem su živjeli veliki sveci, gdje su se otkrivale vječne istine i gdje se Gospod Shiva ukazao svojim poklonicima.
Za Gospoda Shivu postoje dvanaest najvažnijih mjesta hodočašća. Tih dvanaest mjesta postala su povoljna znamenja zbog prisutnosti Jyotirlingama, samoočitovanog oblika Gospoda Shive. U ovoj seriji od tri dijela, istaknuti ćemo ovih dvanaest manifestacija kako bi omogućili kratko predstavljanje Jyotirlingama i samog Gospoda Shivu. "Hara Hara Mahadev".


Somnath
Somnath Jyotirlingam nalazi se u Gujaratu, Indija. Priča govori da je Chandra, Bog mjeseca, bio oženjen za 27 kćeri Prajapati Dakshe, ali od svih njegovih žena, Chandra je svoju ljubav dao samo Rohini. Zbog toga je Prajapati Daksha prokleo Chandru te je izgubio svoju ljepotu i sjaj. Prema savjetu kojeg je dobio od Gospoda Brahme, Chandra se podvrgnuo ozbiljnim ispaštanjima kako bi zadovoljio Gospoda Shivu. Nakon što je prošlo dugo vremena, Gospod Shiva dao je Chandri blagoslov prema kojemu će ponovno steći i izgubiti svoj sjaj u ciklusima od petnaest dana. Iz ovoga se blagoslova manifestirao Somnath Jyotirlingam.

Mahakaleshwar
Mahakaleshwar lingam nalazi se u Ujjainu, Indiji. Rečeno je da je Kralj Chandrasen, koji je vladao Ujjainom, bio veliki bhakta Gospoda Shive. Jednoga dana, maleni dječak koji se zvao Shrikar, nadahnut kraljevom privrženošću , uzeo je kamen kojeg je počeo štovati kao Shivin lingam. Unatoč ismijavanju od strane dječakove majke i ostalih, Shrikarova privrženost prema Gospodu Shivi samo se povećavala. U međuvremenu, grad Ujjain našao se pod napadom demona "Dushana" kao i protivnika iz susjedstva. Kralj Chandrasena pronašao je utočište pod nogama Gospoda Shive te se Shiva ukazao u svom zastrašujućem obliku "Mahakali" kako bi uništio demona i sve neprijatelje. Zbog privrženosti Shrikara, Kralja Chandrasena i lokalnog svećenika, Vridhija, Gospod Shiva postavio je samoga sebe kao Jyotirlingam u grad Ujjain kako bi štitio sve svoje poklonike.

Omkareshwar
Postoji nekoliko priča koje se odnose na povijesti Omkareshwar Jyotirlingama. Jedna od ovih priča prisjeća se kako se Božanski mudrac Narada želio našaliti pa je Planini Vindhyi pjevao o veličanstvenosti Planine Meru. Nakon što je to čula, Planina Vindhya postade ljubomorna te odluči da odradi pokoru za Gospoda Shivu. Mahadev bijaše veoma zadovoljan njezinom pokorom te joj dodijeli blagodat da bude veća od Planine Meru. Rečeno je da se lingam kojeg je štovala Planina Vindhya podijelio na dva dijela. Jedan dio postao je Omkareshwar Jyotirlingam, a drugi dio postao je poznat kao "Mamaleshwar", ili, "Amareshwar".

Nageshwar
Kao što je ispričano u Shiva Puranama, demon Daruka i njegova supruga Daruki, zarobili su mnoge poklonike Gospoda Shive. Uslijed svoje velike gordosti, zahtjevali su da se prekinu sve povoljne ceremonije i rituali. Među zarobljenim poklonicima bio je Shivin bhakta imena "Supriya". Supriya je postao osobna Darukina meta nakon što je savjetovao sve ostale zarobljenike da pjevaju "Om Namah Shivaya". Ubrzo, Daruka je pokušao skončati Supriyin život. Kada se Daruka bacio na Supriyu kako bi ga ubio, u taj trenutak se manifestirao Gospod Shiva te pogubio Daruku i Daruki. Iz molbe koja je došla od Njegovih poklonika, Gospod Shiva se postavio kao Jyotirlingam kojega sada poznajemo kao "Nageshwar".

"Ne postoji ništa što se zove tvoje. Tvoja Atma je ono što jesi. Čak niti ovo tijelo ne pripada tebi. Sastoji se od pet elemenata, i ono što će postati, postati će pet elemenata. Upravo zato Shiva predstavlja destrukciju, pokazuje ti da sve što sakupiš ovdje, sve što zoveš "moje", na kraju ipak nije tvoje. Ono što jest tvoje je čista svijest, koju tijekom svog života nastojiš steći." - Sri Swami Vishwananda.