Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 28. travnja 2010.

Devi Stotra

Često se u Shree Peetha Nilaya ašramu može čuti Swamija ili nekoga od pujarija da intonira slijedeću mantru. Evo prijevod i priča koja ide uz nju.

SARVAMANGALAMANGALYE
SHIVE SARVATHASAADHIKE,
SHARANYE TRIYAMBAKE GAURI
NARAAYANI NAMOSTUTE.


Značenje: Ti si veoma znakovit Shiva (aspekt Shakti), sveobilan, ja se duboko klanjam pred Tvoja stopala. o Triyambak (Trooki), Gauri (onaj koji je svijetle puti, Parvati) Narayaani (sestra od gospodina Narayana).

Priča ove Stotre ide ovako:

Boginja Parvati je imala majčinsku ljubav za svoje predanike. Ona je znakovita i blagoslivlja svoje predanike na način da im otklanja njihove iluzije i koja ih štiti.

Jednom se dječak po imenu Narendranath, koji je pripadao brahminskoj kasti, kupao u rijeci Yamuni. Odjednom se stvori krokodil te zgrabiše dječaka. Dječak je počeo prizivati boginju Parvati. Prizivao ju je sa tako samilosnim glasom da je božica koja je obitavala na planini Kailash bila jako dirnuta. Vro se brzo našla na mjestu događaja. Obasula je svu Svoju snagu, znanje i moć kako bi spasila dječaka. Snaga Njene pojave bila je tako velika da je učinila dječaka blistavim što krokodil nije moga podnijeti. Krokodil je pustio Narendranatha i nestao u vodi.

Mi smo svi poput Narendranatha uhvačeni krokodilom iluzije dok pokušavamo plivati u vodama svjetovnog oceana. Ako se molimo boginji Parvati, koja je veoma znakovita, milosrdna i blažena, tada će nam Ona podariti takvu snagu koja će nam pomoći pobjeći iz okova iluzije i postići oslobođenje.