Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 28. veljače 2011.

Nishkama karma - govor sa daršana 26.02.2011. (I)


Prije nekoliko dana netko me je upitao "Swamiji, uvijek govoriš da treba moliti Boga, ali ja živim u svijetu. Kako ću spoznati Boga?"

Mislim da mnogi od vas postavljau ovo pitanje. Odgovor je jednostavan. Ima jedna rečenica u Giti koja kaže da vlastitu dharmu moramo vršiti... bez obzira na sve dharma je veoma važna, ali kako je vršiti veoma je bitno. Moramo izvršavati naše dužnosti jer su one jako važne.

Postoji jedan oblik vršenja vlastite dužnosti, a naziva se nishkama karma, što znači vršiti vlastite dužnosti bez ikakvog očekivanja, služiti druge bez da se uopće misli na rezultat. To je ono o čemu Gita govori: štogod netko radio a pritom je vezan za plodove rada, patit će. Istina je, jer kada očekujemo neke stvari, kada radimo nešto uvijek postoji određeno očekivanje a kada očekivanja nisu ispunjena što se događa? Postajete tužni, zar ne? Postajete uznemireni! Odakle sve ovo dolazi? Vi ste to stvorili. Vi sebe činite tužnima.

Zato kada netko vrši svoje dužnosti bez očekivanja to znači da je um već posvećen Bogu. Drugim riječima, kada um ima satvičke osobine on više nema moć. Kod ovog stanja što god netko radio to radi iz potpune predanosti Bogu, ali kada se dogodi miješanje rađastičke (rajas) osobine u satvičku tada osoba uvijek kaže "ja ću činiti dobro za svijet". U takvo stanju vidimo da je ja jako velik. Kadgod um stvara sliku od toga ja, on ne misli ja od duše već ja od ega misleći pri tome "Ja mogu učiniti ovo; ja mogu učiniti to". Doklegod niste spoznali svoje Sebstvo, ja od ega je uvijek velik. Zato se govori u svetim spisima: otkloni ovaj ja. Stavi Boga na to mjesto, jer doklegod osoba nije spoznala išta ona se mora prisjećati uvijek da je Bog sve.

(nastavlja se)