Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 20. rujna 2009.

Nava Durga - Brahmacharini

Dragi svi! Danas je drugi dana Navaratri festivala. Danas štujemo Božansku Majku u njenom Durga apektu pod nazivom Brahmacharini. Slijedi kratki opis...


Brahmacharini – druga pojava Durge! Ovdje Brahma znači meditacija. To znači, Božica je meditator ili onaj koji vježba pokoru. Ona se prikazuje kako drži krunicu u desnoj ruci i kamandalu (posudu sa svetom vodom) u lijevoj ruci. U prošlom životu, kada je bila rođena kao kćer Himalaya ona je radila stogu pokoru kako bi pridobila Mahadevu za svog supruga. Mudrac Narada savjetovao ju je da meditira kako bi pridobila Shivu. Zbog podvrgavanja strogoj meditaciji bila je poznata pod imenom Brahmacharini ili Tapasyacharini. Ignorirajući ubitačno sunce te udare gromova počela je meditaciju koja je trajala tristo godina živeći samo od listova koji bi pali na tlo. Ona je ubrzala svoju pokoru čineći ju strožijom time što je odbacila hranu i vodu sljedećig nekoliko stotina godina. Kako je odbacila jedenje lišća nazvana je i Aparna. Kako je vježbala tešku kontemplaciju postala je slaba i mršava. Kako nije više mogla podnijeti muku svoje kćeri njena majka Manoka je tražila od nje da odustane od njezine odluke. Šokirana vizijom Durge uzviknula je 'u' i 'ma'. Na sanskritskom 'u' znači kada se obraćamo nekome, a 'ma' znači negacija ili nepoželjno. Zato se Durga naziva Uma. S druge strane očarana njenom Durginom predanošću i ustrajnošću svi su bogovi i mudraci bili smireni. Naposlijetku, djed Brahma, zadovoljan s njenom strogošću uzviknuo je, „O djevo! Nitko nije mogao postići ili ustrajati pokoru koju si ti učinila. Očaran sam tvojom meditacijom i predanošću. Tvoja će se želja ispuniti i imat ćeš Shivu za svog supruga. Možeš se sada vratiti kući i odmoriti. Tvoj će otac uskoro doći i odvesti te“.

Ovaj oblik Durge daje predanicima trajni uspjeh. Štovanje ove pojave obogačuje sposobost žrtve, požrtvovnost, iskrenost i samo-disciplinu. U vremenu velikih nedaća štovanje ovoh oblika Durge daje uspjeh i snagu volje za uspjeh. Ovaj se oblik Durge štuje drugog dana Durga puje.

Nema komentara:

Objavi komentar