Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 15. srpnja 2009.

Tibetanski lama i djevojka

„Veliki je lama proveo cijeli svoj život besposličareći. Iako je u mladosti imao odlične tutore, i naslijedio od svojih predaka značajnu knjižnicu, a pritom uvijek bio okružen ljudima od knjige, on je jedva znao čitati. I taj lama umre.

U to doba, ondje je živio neobičan čovjek, čudotvorac i filozof grubog izražavanja, čija je ekscentričnost – ponekad prosta – često pretjerivana sa strane njegovih biografa, rodila mnoge priče u stilu Rabelaisa, i koje su vrlo cijenjene u Tibetu.

Dugpa Kunlegs, tako je bilo njegovo ime, putovao je prerušen u protuhu. Stigavši na obalu potoka, ugledao je djevojku koja je ondje došla po vodu. Iznenada ju je napao, i ne rekavši ni riječ pokušao je silovati.

Djevojka je bila snažna, a Dugpa Kunlegs bio je zašao u godine. Ona se obranila tako silovito da mu je umakla, i dotrčavši u selo ispričala je majci što joj se dogodilo.

Dobra je žena bila jako zapanjena. Ljudi iz sela bili su dobrog ponašanja, ni na jednog od njih nije se moglo sumnjati. Nasilnik mora da je stranac. Tražila je od kćerke da joj minuciozno opiše grešnog bijednika.

Slušajući kćer, majka se čudila. Opis je u svakom detalju odgovarao Dugpa Kunlegsu, onome ekscentričnom i svetom lami kojega je srela za vrijeme hodočašća. Dvojbi nije bilo mjesta. Sam Dugpa Kunlegs htio je obeščastiti njenu kćer.

Počela je razmišljati o neobičnom ponašanju svetog čovjeka. Uobičajeni moralni principi koji rukovode ponašanjem običnog puka ne vrijede za ljude nadnaravne mudrosti – pomislila je. Dubthab (mudrac i čudotvorac) nije obvezan slijediti nikakav zakon. Njegovo djelovanje pristiže iz viših promišljanja koja su neuhvatljiva običnom promatraču. Zbog toga je svojoj kćeri rekla:

„Čovjek kojega si vidjela je veliki Dugpa Kunlegs. Što god on učini, dobro je učinjeno. Zbog toga, vrati se do potoka, klekni ispred njega i pristani na bilo što što on želi.“

Djevojka se vratila i našla dubthaba kako sjedi na kamenu, zanijet svojim mislima. Poklonila mu se i ispričala što mu se usprotivila ne znajući tko je on i izjavila da mu u potpunosti stoji na usluzi.

Sveti čovjek je slegnuo ramenima.

„Moje dijete“, rekao je, „žena u meni ne budi nikakvu želju. Međutim, Veliki Lama u obližnjem samostanu umro je u neznanju, propustivši priliku da bude upućen. Vidio sam njegov „duh“ kako luta u bardu, vučen prema nepovoljnom ponovnom rođenju, i iz sućuti, poželio sam ishoditi mu ljudsko tijelo. Ali snaga njegovih loših dijela to nije dopustila. Ti si pobjegla, i dok si bila u selu, magarci u obližnjem polju su se sparili. Veliki Lama rodit će se ponovno kao magarac.“

*Tekst je iz knjige „Tibet“ by Alexandra David Neel

Nema komentara:

Objavi komentar