Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 26. kolovoza 2009.

Zašto se ljubav okreće mržnji? (1)

Zašto se ljubav okreće na mržnju? Istini na volju, to se ne događa. Istinska ljubav se nikada ne mijenja u mržnju ili bilo što drugo. Krišna kaže da s nakanom, meditacijom ili razmišljanjem o objektu osoba razvija vezanost ili privlaćnost prema objektu. Ova vezanost vodi prema želji za posjedovanjem i uživanjem u objektu. Ova želja, ili kama, se pogrešno smatra ljubavlju. Ali to je samo vritti, odnosno vrsta strasti (rajo guna). Ti su oblici uvijek u pokretu. Ovo daje poticaj različitim kvalitetama. Kada je nečija želja neispunjena tada ljutnja ispliva (kamat krodho bhijayate). Ljutnja je dio obitelji mržnje, i ona vodi ka destruktivnim mislima i djelovanjima.

Duša je dio Božje energije. Ona može pronaći trajnu utjehu samo kada je ujedinjena s Bogom. Ali kada se duša poistovjeti i postane utjelovljena u materijalno tijelo, rezultat je dualnost. Duša se osjeća izgubljeno, poput djeteta koje izgubi majku. U takvom stanju, iz neznanja, ono traži ponovno to jedinstvo kroz ovozemaljske odnose. Korjenski uzrok ovog nagona da se ujedini s nekim kroz ljubavni odnos jest duhovni. Postoji i skrivena struja straha, strah od osamljenosti, od gubitka vlastitog jastva (tijela) i stvari koje se odnose na osobnost kao na primjer članovi obitelji, rodbina i posjedovnosti. Uzrok ovome je dualnost koja nastaje iz pogrešne poistovjećenosti sa fizičkim tijelom.

Postoji duboka i nesvjesna žudnja za svršetkom ove dualnosti i za postizanje stanje cjelovitosti. Kada se netko poistovijeti sa tijelom tu je uvijek unutrašnji osjećaj praznine i procijepa.

Na fizičkoj razini nitko nije potpun ili savršen. To jednostavno nije moguće. Čovjek misli o sebi kao o muškarcu ili ženi, tj. samo o jednoj polovici cjeline. Zbog toga na razini tijela želja za potpunošću se očituje kao privlačnost prema suprotnom spolu. To je poput neodoljive privlačnosti između suprotnih polova magneta. Seksualno jedinstvo je najbliža potpunost koju netko može postići na razini tijela. Ovo je najprivlačnija j najispunjenija djelatnost na fizičkom nivou. Ali je isto tako i ona koja najviše vezuje i obmanjuje jer potpuno zarobljuje osobu u tjelesnom konceptu života. Vjerovati da je ‘zaljubljivanje’ istinska ljubav, najmoćnija je i najprisutnije (pogrešno) shvačanje. Ovo je i krajnji zaključak Srimad Bhagavatama. Zbog toga su sve velike religije svijeta postavile ograničenja na jedinstvo između muškarca i žene.
(nastavlja se)

Nema komentara:

Objavi komentar