Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 17. rujna 2009.

Ususret Navaratriju



Od 19. do 28. rujna zajednički ćemo štovati Božansku Majku te slaviti Navaratri. Navaratri će završiti 28. rujna posebnom Maha Yagnom koju će predvoditi Sri Swami Vishwananda.

Navaratri je svečanost koja traje devet dana i devet noći. Riječ „Navaratri“ zapravo znači devet (Nava) noći (ratri). Diljem Indije slavi se na različite načine. Navaratri se događa tijekom prvih devet dana svijetle polovice mjeseca Aashwayuja po indijskom kalendaru.

Zašto slavimo Boga u majčinskom aspektu? Majka je neograničeni stvaralački aspekt. Stvaralačka životna energija je oblik Božanske Majke, koja je majka svega te svi mi smo njezina djeca. „Zašto majka, a ne otac?“ Božja slava, njegova kozmička energija, njegova veličina i vrhovna vlast najbolje se mogu prikazati kroz aspekt majčinstva. Baš kao što dijete pronalazi sve ove kvalitete u svojoj majci, slično tome, mi doživljavamo Boga kao majku.

Navaratri je obožavanje tri Božice, Durga (Božica snage i hrabrosti), Lakshmi (Božica obilja i blagostanja) i Saraswati (Božica učenja i govora). Kaže se također da je bitka koja se odvila između Božice Chaamundeshwari i asura (demona) Mahishaasura trajala 9 dana i 9 noći. Napokon, desetog dana Božica Chaamundeshwari ubila je Mahishaasuru. Taj dan poznat je kao Vijayadasami. Vijayadasami znači deseti dan pobjede.

Navaratri i Vijayadasami slave se slatkišima i malim zalogajima, od kojih je svaki napravljen u svakom od proteklih deset dana. Jedna vrsta hrane, chundal, pravi se svih deset dana.

Navaratri je podijeljen u tri seta po tri dana u kojima se obožava različiti aspekt vrhovne božice. Prva tri dana priziva se Majka u moćnoj snazi zvanoj Durga, kako bi uništila sve naše nečistoće, poroke i nedostatke. Sljedeća tri dana obožavamo Majku kao davateljicu duhovnog obilja, Lakshmi, za koju se smatra da ima moć darivanja svojih devotija neiscrpnim bogatstvom. Posljednja tri dana obožava se Majka mudrosti Saraswati. Kako bismo imali uspjeh na svim životnim poljima trebamo blagoslov sva tri aspekta Božanske Majke, zbog čega je obožavamo devet noći. Tijekom zadnjeg, finalnog dijela proslave, devet malih djevojčica će simbolizirati Majku (većinom, kada se majka pojavi u fizičkom aspektu, pojavljuje se kao djevojčica).

Otvorit ćemo srca i dopustiti da nas dotakne milost Božanske Majke. Ona nam slobodno dariva sve što tražimo od nje. Molit ćemo za Njezin blagoslov da nam ispuni želje, posebno one duhovne, ali i materijalne, kako bismo se mogli koncentrirati na naš duhovni put te kako bismo se oslobodili prepreka koje nas sprečavaju da spoznamo Božansko. Zatražit ćemo čistoću srca, unutarnju slobodu, stanje bez ega i poniznost, kako bismo se uistinu mogli predati Bogu i Božanskom unutar nas te ostvariti naše istinsko Sebstvo.

Nema komentara:

Objavi komentar