Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 20. listopada 2009.

Video snimka i transkript govora 6. dana Navaratrija


Sri Swami Vishwananda: Jai Gurudev! (Publika: Jai Gurudev!)Danas, šestog dana Navaratrija slavimo Božicu Katyayani. Katyayani je šesti oblik Devi Durge. Mudrac Katyayan je bio sin velikog mudraca Kate. Mudrac Kattayan se rodio u plemenu „Katya“. Obvezao se na strogu pokoru i obožavanje „Bhagavati Durge“. Njegova jedina molitva je bila da se Majka pojavi u njegovom kućanstvo kao njegova kćer. Majka Bhagavati ga je zadovoljila. Nakon nekog vremena, kada je Mahishasur terorizirao svijet Gospod Brahma, Gospod Vishnu i Gospod Shiva svojim božanskim moćima stvorili su Božicu kako bi se borila sa asurama i uništila Mahishasura.

Katyayan ju je prvi obožavao i zato je ona poznata kao „devi Katyayani“. U Shastrama se spominje kako je Katyayani rođena kao kćer mudraca Kattayana te da se rodila četrnaestog dana mladog mjeseca u „Aashwinu“ (sedmi mjesec Hindu kalendara), koji je rujan-listopad. Prihvatila je obožavanje mudraca Kattayana na Saptami, Astami i Navami i pokorila Mahishasura na Dashami. Ten Božanstva je sjajan kao zlato. Ona ima četiri ruke. Gornja desna ruka je postavljena u gestu koja pruža hrabrost – Abaya hasta, a druga ruka je postavljena u gestu pružanja dobročinstva. Gornja lijeva ruka drži mač, a druga drži lotos. Božica je smještena na lavu i obožava se šestoga dana Durga puje. Ako obožavamo ovo Božanstvo čiste duše dobivamo uspjeh u vjeri, zdravlju, ljubav i spasenje. Bolesti, jad i tuga nestaju. Obožavanje ovoga Božanstva pomaže osobi da se oslobodi od grijeha koje je eventualno počinila u ciklusu svojih rođenja. Dakle, Predanici (shaktiji) štuju Bhagavati Katyaayani kao Shakti te se Ona povezuje sa okrutnim aspektom shakti odnosno Božicom rata, što se također odnosi i na Bhadrakali i Chandi. Ona se tradicionalno povezuje sa crvenom i žutom bojom.

Taj iskonski oblik Shakti je zapravo također spomenut i u Patanjalijevoj Mahābhāsyi. Prvi put je spomenuta u Taittiriya Aranyaki dio Krishna Yajurvede. U Skanda Purani se spominje da je stvorena spontanom ljutnjom Bogova, što je na kraju vodilo do pogubljenja Demona Mahishura, te da joj je lava, na kojem je smještena, dala Božica Gauri. Ovaj događaj se slavi na festivalu Durga Puja. Dakle, čitati ćemo današnji Saptashati. Prije svega, ona je milosrdna. Majka je dražesna. Ali Majka može također biti i stroga i disciplinirana. Često vidimo žene kao nježne i ne tako snažne. Muškarci uvijek za sebe misle da su jači. To je samo iluzija, jer kad se žena naljuti, što ona postane? Bhadrakali, ne? (smijeh) Odakle dolazi ova moć?

Znate za to, zar ne Mataji? (smijeh) (Neki: Da) (Smijeh) Dobro ste upoznate s tim. Ma je jako smirena, ali Ona ima različite aspekte. Kao što smo jučer govorili, ako imate tu negativnost u sebi, naravno da je nećete vidjeti u Njezinoj smirenosti. Uvijek ćete je vidjeti u Njenom zastrašujućem obliku, ali Ona ne upućuje taj zastrašujući oblik prema vama, ne prema onome što vi jeste. Jer, sve je Ona. Ona to zna. Ali taj zastrašujući oblik jest negativnost vas samih i vašeg uma. Zato se ona pojavljuje kao zastrašujuća. Ako je vaš um čist, čak i ako dođe Bhadrakali ispred vas, bit će lijepa kao i sve druge Božice. Ali kada gledate Maha Kali, kada gledate Njezinu sliku, vidite kako je ona zastrašujuća, zar ne? Znam to vrlo dobro sa Mauricijusa: Mnogi ljudi su mi rekli „Znaš Swamiji, mi se ne volimo moliti Kali.“ A ja sam ih pitao „Zašto?“ Onda su oni rekli „Ja se Nje bojim.“ (smijeh) Pa……zašto je se bojiš? Ona je Majka. Ona nije zastrašujuća.

Sjećam se kad ju je moj rođak vidio, on se isto tako jako bojao. Vjerojatno će sutra biti ovdje pa vam može ispričati (smijeh). Ma je bila jako milosrdna prema njemu, ali u isto vrijeme i jako stroga. Jer Ona zna kakvi su ljudi. Ona želi da napredujete prema Božanskom. Ona želi da se spoznate, ali ne želi da je vrijeđate. Ona će pomoći. Ona će vam se potpuno dati. Ali u trenu kada je iskoristite za vašu korist, Ona se mijenja u Bhadrakali i stavlja vas tamo gdje vam je mjesto. Dakle, Ma Katyayani je uništavatelj bolesti, tuge i straha. Ona nas oslobađa tih osobina. Tko joj se moli s iskrenom predanošću, tko kaže „Ma riješi me toga“, Ona će to i napraviti. I blagoslovit će osobu obiljem, spasenjem, uspjehom, ljubavi, pobožnim blagoslovima, i tako dalje. Bhagavati Katyayani je šesti oblik Božice Durge u kojem Ona ubija Shumbhu i Nisumhu, uništava ta dva demona, koji predstavljaju ljutnju i mržnju, kao što sam već rekao. Zato se molite Božici Katyayani, ne samo kako biste dobili lijepog ili dobrog muža. Molite se Božici Katyayani kako bi vam Ona podarila spasenje, Ona vas može osloboditi svih karmičkih stvari, svih negativnosti.

Jagadamba Mata ki - Jai! Katyaayani Mata ki - Jai! Maha Gauri Mata ki - Jai!

(hvala Phalguni na ovom prijevodu)

Nema komentara:

Objavi komentar