Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 16. prosinca 2009.

O Atma kriyi


Kriya yoga će se u konačnici proširiti svim zemljama i pomoći usklađivanju među narodima kroz osobno iskustvo transcendentalne percepcije beskonaĉnog Boga.” Ovim riječima je 1920. godine Mahavatar Babaji blagoslovio Parmhansa Yoganandu, večer prije njegova odlaska u Ameriku. Tijekom trideset godišnjeg razdoblja, Yogananda je ispunio svoju životnu misiju podučivši svetom znanju kriya yoge više od sto tisuća uĉenika.

Šezdesetak godina ranije, godine 1861. dok je lutao Drongiri planinskim područjem na Himalaji, Shyamacharan Lahiriju je prišao tajanstveni sveti čovjek. Budući da ga Lahiri nije odmah prepoznao, sveti je čovjek dotaknuo njegovu glavu i probudio uspavana sjećanja. Lahiri ga je prepoznao kao Mahavatara Babajija, a odnos guru-učenik, odnos koji je među njima postojao nekoliko inkarnacija, ponovno se rodio između njih dvojice. Lahiri Mahasaya, kako je kasnije bio poznat, (mahasaya znači "onaj koji je kozmička svijest"), je bio yogavatar (utjelovljenje ili inkarnacija yoge), a u kriya yogu ga je inicirao Mahavatar Babaji. Imao je važnu ulogu u ponovnom uvođenju kriya yoge na svijetu, preko linije jnanavatara Sri Yukteswara (utjelovljenja ili inkarnacije mudrosti) i premavatara Paramhanse Yoganande (utjelovljenja ili inkarnacije ljubavi).

Što je kriya yoga i na koji način je povezana s Atma kriyom? I zašto Mahavatar Babaji pridaje toliku važnost duhovnom razvoju planeta i osobnoj realizaciji bitka ili Atme? Razmotrimo ova pitanja.

Mahavatar Babaji i naslijeđe kriya yoge privukli su pažnju Zapada nakon što je Paramhansa Yogananda napisao svoj duhovni klasik „Autobiografiju jednog yogina“. Međutim, povijest učenja Mahavatara Babajija seže dugo prije toga. Mahavatar je imao bliske učenike i podučavao ih tijekom stoljeća, prilagođavajući se dobu u kojem su živjeli kako bi unaprijedio duhovni razvoj čovječanstva. To uključuje i podučavanje jnana yoge preko Dakshina Murti-ja, hatha yoge preko Maha Buddha Babe, raja yoge preko Adi Sankara u osmom stoljeću i Kabira u petnaestom stoljeću, tantra yoge preko Brahmanija, nada ili sabda yoge kroz Burua Babu, mansa yoge preko Hairakhan Babe, bhakti yoge preko Paramhanse Brahmanande, mantra yoge kroz učenje Neem Karoli Babe, pasupat yoge preko Sombari Babe, kriya yoge preko Lahiri Mahasaye, purna kriya yoge preko Swamija Satyeswarananda Giri Babajija i najnovije Atma kriye (bivša bhakti kriya) koja je dana preko Swamija Vishwanande. Posljednje tri različiti su oblici kriya yoge i razvijene su za današnje doba. Najnovija je Atma kriya i izabrana za današnje vrijeme.

Nema komentara:

Objavi komentar