Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 31. prosinca 2009.

Ususret novoj godini


Evo posljednji sati otkucavaju prije nego se pozdravimo sa starom godinom. Sada je najbolje vrijeme da pogledamo unatrag i razmislimo što smo sve napravili ili propustili napraviti u ovoj godini. Kakve smo odluke bili donijeli, a koliko smo ih izrealizirali. Koliko smo, pak, voljeli i pružali utjehu onima kojima je bilo napotrebitije. Jesmo li na agresiju uzvračali agresijom? Ili možda na mržnju mržnjom? Koliko smo puta reagirali kao Isus: tko tebe kamenom ti njega kruhom, ili ako ti netko ošamari po jednom obrazu ti mu okreneš drugi?

Swami Vishwananda je mnogo puta proteklih nekoliko tjedana naglašavao potrebu za promjenom. Vrijeme je za promjenu! I samo rođenje hiranyagarbha lingama nastalo je iz potrebe da se balansiraju energije i pripremi sve na promjene koje se globalne. Svijet se mijenja, a ako se mi odupiremo promjenama onda ne samo da nečemo primiti val promjena već će nas vjetar promjena otpuhnuti. Veliki učitelji silaze na zemlju kako bi nam pomogli otvoriti oči te voditi sigurnom stazom prema našem istinskom domu u Bogu.

I zato nakon što sagledamo sebe kroz događaje i situacije u kojima smo se našli u protekloj godini budimo iskreni i pogledajmo istini u oči. Swami nam je nedavno rekao da trebamo uvijek postaviti sebi slijedeća pitanja: tko smo, odakle dolazimo, kamo idemo.

I krenimo u novu godinu s novom odlukom da se promijenimo; da postanemo bolji! Iza svake naše misli i odluke nalazi se beskrajni duh Boga. Tražimo Ga sa još većom gorljivošću kako bi smo postigli potpunu pobjedu nad našom malenošću i potpuni uspjeh u svakom pogledu. Čak i kada nam okolnosti ili unutrašnji otpor spriječavaju naše napore za promjenama možete nastaviti afirmirati unutrašnju slobodu duše te odabrati slijediti ono što je za naše najviše dobro. Hajdemo pojačati napore da se uzdamo još više u Boga, da imamo više povjerenja u njegovo vodstvo.

Odvojimo malo vremena dnevno da pričamo s Njim, kao što dijete priča sa majkom ili ocem ili najboljim prijateljem, jer u suštini to je ono što Bog jeste. On nam je bliži od najbliže osobe. Njegovo nevidljivo vodstvo je uvijek tu. Jedan veliki svetac je rekao da je Bog sramežljiv da se otkrije, zato povećajmo napore i potaknimo Ga da priča sa nama. Kako je Sveti Duh vodio Isusove apostole neka tako i bude i svima nama. Otvorimo naša srca. Bog je pomalo nestripljiv i želi nas više nego mi želimo Njega.

Kako Ga potaknuti da se otvori? Budimo kao djeca, nevini i čisti te ponizni poput lista trave koje se pregiba. Nije ni čudo da se Bog ili Gospa često objelodanjuju upravo djeci.

Dragi čitatelji bloga, to je uistinu moja želja svima nama. Budimo ono što jesmo, budimo djeca Božja. Budimo dobri jedno prema drugima. Ne osuđujmo ni druge ni sebe. Prihvatimo sve kao da dolazi od Boga te pjevajmo Njegovo Ime. Slavimo ga svim svojim srcem, svom svojom dušom i umom, i svom svojom snagom. Jai Gurudev!

Nema komentara:

Objavi komentar