Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 29. prosinca 2009.

Uzvisi se nad svojim ograničenjima (transkript govora Swamija Vishwanande sa daršana 26.12.2009.) - drugi dio


Koliko vas zbog straha što će ljudi misliti ne činite nešto? Mnogi. Ali tako sebe ograničavate. Budite slobodni. Ono što imate u sebi vas poziva da budete slobodni, da učite i idete naprijed. Život je najljepša stvar koju vam je Bog dao. Nemojte ga potratiti jer na kraju života kad vam duh bude napuštao tijelo te gledajući unatrag reći ćete: „O moj Bože, toliko sam prilika propustio, toliko prilika koje mi je Bog poslao... moj um je bio vođen mnogim matrikama. Sebe sam zaslijepio.“

Zašto kažem zaslijepiti? Jer izbor da se zaslijepite ili da progledate leži na vama. Kako to učiniti? Vi vježbate svoju sadhanu svaki dan, zar ne? Da ili ne? Koliko od vas redovno vježba sadhanu? (mnogi podižu ruke) Dobro. Vidite, duhovna sadhana pomaže da oslobodite um, pomaže vam da se ne zapletete u ograničenja. Jednom je učenik pristupio svom guruu i rekao: „Učitelju, nešto me muči.“ Učitelj mu se približio u facu, kao ja ovom mikrofonu, te rekao: „Zašto se vezuješ za iluziju? Znaš da je sve što se nalazi u umu iluzija? Zašto se vezuješ za nju? Znaš da duboko u tebi samo Bog obitava. Zašto ne nalaziš radost u tome?“ Onda je učitelj je nadodao: „Ponavlja guru mantru 24 sata bez prestanka te intenzivno meditiraj četiri sata i pobijedit ćeš um.“

Naravno milost guru ja bila uz njega. Isto tako, milost Božja je s vama. Pjevajte Božje ime ako možete 24 sata. A onda vi kažete: „Što ako zaspem? Kako mogu ponavljati mantru ako spavam?“ Ali to je tajna mantra jape. Što više disciplinirate sebe tijekom dana ponavljajući neprestano ime Božje, imajući Boga u umu čak i dok radite druge aktivnosti to će sve više postati automatski tako da ćete čak i u snu ponavljati Božja imena.

Vježbajte svoju duhovnu praksu, jer je ona poput zaštite koja vam je dana da se zaštitite. Kada ste zaštičeni nemate se čega bojati. Ali ako svoje oružje koje vam je dano stavite u ladicu, a tu vam je mnogo neprijatelja protiv kojih se morate braniti, kako ćete se zaštititi? Recite mi, da li ćete se moći zaštititi? Ne. Zašto onda stavljate oklop u ladice? Stavite ga na sebe te ustrajte u nošenju. Jai Gurudev! Te sretna Nova godina. Nadam se da ćemo imati mnogo velikih jogija među vama. Pa, dobro je nečemu se nadati, zar ne? Moramo se nastaviti nadati!

(Swami pjeva bhajan „Bole ki Jai Jai, Shivaji ki Jai Jai“)

1 komentar:

  1. Pa kako sada da spremim svoju zaštitu u ladicu, kad mi je moj Guruji tako lijepo slikovito obasnio što znači sadana, što znači svakodenvno provoditi sadanu. Kako da ne radim što mi je poklonjeno od Boga?
    o Bože hvala ti! Hvala ti na svim milostima, i na Gurujiju kojeg si mi dao! Hariii Booool!
    JGD!
    Kanupriya

    OdgovoriIzbriši