Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 26. srpnja 2013.

Bhaja Nitai Gauranga Radhe Shyam, Japa Hare Krishna Hare Ram - spontano ekstatično pjevanje u blagavaonici u Shree Peetha Nilaya

Nakon završetka proslave Gurupurnime, a to je bilo negdje oko ponoći bila je večera koja se tek počela služiti. Kako je pjevanje trajalo neprestano od šest sati ujutro do ponoći to očigledno nije bilo dovoljno svima koji su se u tom trenutku zatekli u blagavaoni. Spontano se pjevalo Bhaja Nitai Gauranga Radhe Shyam, Japa Hare Krishna Hare Ram. Pjevanje se pretvorilo u ekstatično pjevanje i ples. Guruji nije mogao odoliti snazi devocije te se uskoro pojavio sa velikim osmjehom na licu na što je gomila pozdravila sa još snažnijim pjevanjem. Guruji je spontano održao kratak satsang kazavši:

"Sve tri vrste joga (karma, gyana i bhakti) su u ovoj mantri. Nityananda znači milosrdan. Gauranga is Gospodin. Bhajo znači da djelujete. Kroz djelovanje postižete milost Nityanande. On je gospodar samilosti, Adishesh, što znači da on otkriva Gaurangu unutar vas. Gauranga je kombinacija Radhe i Krishne. Kako ćete ih dostići? Kroz japu: Hare Krishna Hare Ram. Cijelo vrijeme pjevanja vi radite/djelujete, a to je japam, vi recitirate. Ovim budite ljubav unutar vas... Sada možete pojesti večeru..." (Na njegove završne riječi gromoglasnio se snažan aplauz. Obično je situacija obrnuta. Ali sada je Guruji inzistirao da se pojede večera te dodao:)  "Pjevajte je iznutra." (recitirajući utiho mantru, na što je Durgavati koja se našla pored njega zapjevala gromoglasno: Vishwanandam Brahmanadam! Naravno to je svu masu dovelo do dodatne ekstaze. Guruji je stajao pored nje njišući se u ritmu i opijen devocijom njegovih učenika.)  

Kako su prozori blagavaonice bili otvoreni, to je sva snaga ljudskih grla doprla do obližnjeg sela Springena. Morala je i uredovati policija koje je došla nakon što je sve završilo. Tolerirali su nas vikendom, ali u ponedjeljak u ponoć su ipak morali reagirati. Sve je završilo u ugodnom tonu i sam šef policije koji se osobno pojavio nije pravio nikakve probleme. 




Nema komentara:

Objavi komentar