Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 25. siječnja 2015.

Sri Swami Vishwananda: "Spoznjate ovu Ljubav"... dio govora s prvog daršana u Japanu

"Ova Ljubav je ono što vi jeste. Postoji samo On. Moramo spoznati tu Ljubav. 

Svi imaju ljubav. Osjećate je kada se svježe zaljubite, zar ne? I što se onda dogodi? Početak je uvijek lijep, a nakon toga? Ljubav se transformira, zar ne? Ponekad bi trebala postati veća i jača, ali nažalost, veoma često, ona pada. Zato i kažete da vam ljubav pada (na engleskom: 'fall in love')! Dok u duhovnosti kažemo 'rasti u ljubavi', jer ta ljubav nije ovisna o vanjskome; nije ovisna o tome da 'volim te, ili si mi drag zbog toga i toga.' Ne, nađite ovu ljubav u sebi! Ovo je bit onoga što vi jeste. Ovo je vaša priroda. Priroda čovjeka je da voli. 

Analogno tome, priroda vatre je toplina. Priroda vode je hladnoća. Priroda čovjeka je ljubav. Postati ljubav! Netko može reći da je to teško, ali zapravo nije. Ako iskreno želite nešto, tada činite nešto u tom pogledu? Činite sve da to dobijete, zar ne? Jesam li u pravu? Sve ćete učiniti. Isto tako, za ovu vječnu Ljubav koju uvijek nosite sa sobom, trebali biste učiniti sve da je probudite. Trebate dati sve od sebe da postanete Ljubav! Tada uistinu možete reći da 'volite'. U suprotnome, vi ste samo ljudska jedinka koja prolazi kroz mnoge živote, iz jednog tijela u drugo. Što time postižete? Ništa! Vrtite se u istom krugu rađanja i umiranja. 

Spoznajom ove ljubavi u sebi samome, probuditi će se predanost u vašem srcu; predanost za Boga. I kada budete imali tu ljubav i predanost, On će trčati k vama. Ranije sam govorio o Mirabai, nisam li? Imala je veliku predanost za Boga. Kadgod bi pjevala Bog bi bio prisutan. I ako sveci to mogu učiniti, a oni su primjeri... vi to samo trebate iskreno željeti. Kada budete imali tu iskrenost, ona će se objelodaniti. Početi će izgarati u vašem srcu. I ova ljubav, kada počne izgarati iznutra, čak i kada poželite misliti, bit će teško. Čak i ako zvuči teško i daleko od mogućnosti postizanja, trebali bi ste to pokušati. Zato i rekoh da je bit onoga što vi jeste ta Ljubav i da vas je, kroz tu Ljubav, Bog sačinio. Najprije bi trebali spoznati sebe kao ljudsko biće. U suprotnome će ljubomora, ponos, taština i mržnja preuzeti vlast nad vama. I kada se to dogodi, možete li nekoga nazvati ljudskim bićem? To su životinjske odlike, niže prirode. Zato se ne možete nazivati ljudskim bićem ako imate ljutnju, ljubomoru, mržnju. Da bi ste se mogli zvati ljudskim bićem morate imati ovu Ljubav. Zato Bog uvijek podsjeća da je važno voljeti. 

Vidite, vrlo je važno zaboraviti na brigu i ne meditirati na nju. Meditirajte na ono što je najvažnije. Jer, kad sjednete raditi svoju sadhanu, vašu duhovnu praksu, morate spoznati Boga u srcu. Jedino Ga tada možete dostići, dostići Njegovu Milost, jer s njom će sve biti moguće. Čak i stvari koje se čine nemogućim u ovom svijetu, kroz Božju milost će ih On učiniti jednostavnim. Zato je osnovno spoznati ovu Ljubav u sebi. Tada ćete vidjeti, osjetit ćete te da je On uvijek s vama. Niste sami nikada! 
Jai Gurudev!"

Nema komentara:

Objavi komentar