Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 6. travnja 2015.

VRINDAVAN HODOČAŠĆE 2015 sa Sri Swamijem Vishwanandom (3 dio)

Gaura Purnima:
Slavlje za slavljem; nakon festivala boja slijedila je Gaura Purnima, dan pojave Chaitanya Mahaprabhua. Chaitanya Mahaprabhu je poznat po svom obožavanju Krišne i popularizaciji bhaktija te širenju slava Hare Krišna maha mantre (Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna Hare Hare....)



Slike govore više od tisuću riječi....ovako je to izgledalo...





Yamuna:
Nakon proslave Holija naša se grupa uputila prema rijeci Jamuni. Tu su iznajmili brodicu i tijekom plovidbe pjevali bhajane. Rijeka Jamuna je slavna jer su se tu odvile mngobrojne zabave iz Krišninog djetinstva. Kao što su Njegove zabave s gopijama i Šri Radhikom. Jamuna se smatra jednom od najsvetijih rijeka.


Nidhivan:
Nakon raspjevane plovidbe po Jamuni grupa se uputila prema šumarku Nidhivan o kojem je Swami rekao slijedeće:

“Nidhivan je mjesto gdje se odvila Rasa lila, susret Krišne i gopija i ta se zabava odvija i dan danas. Tijekom noći nikom nije dozvoljeno ostati ovdje čak niti životinje. Vrindavan je u svakom zrncu prašine ispunjen Krišninim zabavama.”

Nakon što su čule zvuk Krišnine flaute, gopije Vrindavana su se iskrale iz svojih domova i došle u šumu da bi se sreli s Krišnom i plesale s njim cijelu noć. Unutar bhakti tradicije Rasa lila se smatra najvišim blaženstvom koje osoba može dostići u životu. Romantični odnosi materijalnog svijeta  samo su blijeda sjena, iluzornost naspram stvarne ljubavi koju diša osjeća prema Bogu. Vjeruje se da se Rasa lila odvija i dan danas, 5000 godina kasnije.

“Ako otvorite i počnete gledati svojim srcem, bit ćete u stanju vidjeti kako je Božija slava sveprisutna.''
– Sri Swami Vishwananda


Holi:
Nekoliko stvari  koje je Swami rekao za Holi:

“Na našem putovanju prema Bogu mormao biti ponizni i slobodni od ponosa. Čak i duhovni ljudi imaju određenu količinu arogancije, ponosa... misle da su sve i da nitko nije bolji od njih. Ponos vas napušta onda kad vam Bog postane sve.

Boje simboliziraju Božiju kvalitetu. Boje koje stavljamo jedni na druge su radost, boje svetaca... .koji su sebe utopili u Krišninu boju. Mi prizivamo božije kvalitete na sebe. Dublji smisao Holija je utopiti sebe u božju boju što je nemoguće bez Guruove milosti.”


“Tijekom prislave Holija pojedinačne boje nestaju, jer su sve izmješane i stapaju se u jednu... i to je simbolično i predstavlja Krišnu koji vodi i upravlja s svime. On je taj Činitelj. Premda se čini da postoji individualnost u stvarnosti postoji samo Jedan.''

– Sri Swami Vishwananda

Nema komentara:

Objavi komentar