Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 4. rujna 2015.

Govor s daršana Swamija Vishwanande u Splitu, 03.07.2015. (peti dio)

Sudama se želio vratiti pješice doma, no Krišna je rekao: ,,Ne, uzmi moju kočiju! Putovat ćeš nazad u njoj jer s sobom nosiš ove poklone.'' I naravno da Sudama nije mogao odbiti Krišnu jer je Krišna jako inzistirao. I tako je Sudama krenuo na put. Negdje na pola puta zamolio je vozača kočije da stane, te se presvukao u svoju staru odjeću. Jer kod kuće, njegova žena i sve je bilo vrlo jednostavno i kako se on mogao pojaviti u prinčevskoj odjeći. A malo prije nego su stigli kući opet je zamolio vozača kočije da stane: ,,Molim te sačekaj me ovdje. Otići ću do svoje kuće pješice.'' I tako se uputio prema svojoj kolibici, ali  ju nije mogao naći. Jer na mjestu gdje je ranije bila nalazila se ogromna palača. I stoga se on čak u nedoumici zapitao da nije možda došao u pogrešno selo. Gledao je naokolo, lijevo i desno i vidio da su tu bile ostale kuće, njegovi susjedi, sve je bilo isto osim njegove kolibe. I onda je pažljivo pogledao i vidio svoju ženu i djecu kako izlaze iz palače obučena u kraljevskom stilu. Zapitao se ,,Što je sve ovo? Što se dogodilo? Jesi li ti moja žena?''

,,Jesam, a ovo su tvoja djeca.'' odgovori mu žena.

,,Ali kako?'' u čudu je pitao.

,,Pa što da ti kažem, bili smo u kući kad se sve iznenada promjenilo u sve ovo što vidiš.'' objasni mu ona. On se malo zamislio nad svim tim i shvatio da se sve dogodilo kad je Krišna uzimao rižine pahuljice od njega; s prvom šakom koju je uzeo podario mu je sve duhovne dobrobiti. S drugom šakom rižinih pahuljica podario mu je iznimno materijalno bogatstvo, sve bogatstvo ovog svijeta. A kad je želio uzeti i treću šaku rižinih pahuljica Rukmini Ga je zaustavila. Da to nije učinila On bi mu podario i sam raj. U konačnici dao bi Sudami samog Sebe. I to je razlog zašto ga je Rukmini zaustavila. Jer za dobiti Boga osoba Ga treba željeti i raditi za NJega, zar ne?

I tako, ovo je bila priča o Sudami. I tko god ima odnos s Bogom, On preuzima brigu o njemu i ispunjava sve želje, ali osoba mora biti strpljiva. Osoba mora imati povjerenje da što god pita, što god da moli Boga, jer Bog vas sluša i On zna kad treba što ispuniti. Kada se vaši motivi promijene i vi žudite samo za Njim. Kada se vaši motivi promjene i kad doista počnete žuditi za Bogom onda će se za takve osobe On razotkriti. No, ako su vaši motivi usmjereni samo prema ovom materijalnom svijetu, onda će vam On to podariti. Ali to nije jedina vaša svrha! Jer vaš cilj mora biti nešto drugo, nešto više!


Vaša cilj mora biti sam Bog. I to je vaša sadhana i to je vaša joga, vaša dharma. Jai Gurudev!



Nema komentara:

Objavi komentar